Bijna vijftien jaar na het verschijnen van het boek Publieke Werken wordt er een film van gemaakt. Volgens de acteurs die de hoofdrollen spelen, was het in 2000 al duidelijk dat het boek van Thomas Rosenboom verfilmd moest worden.

"Als je het boek gelezen hebt, weet je waarom het verfilmd moet worden", aldus Jacob Derwig in een interview met NU.nl.

Woensdag werd de cast van de Nederlandse film aan de pers voorgesteld in het Victoria Hotel te Amsterdam. Derwig, Gijs Scholten van Aschat en Rifka Lodeizen hebben de hoofdrollen gekregen van het verhaal dat zich eind 19e eeuw afspeelt.

"Ik weet dat er altijd plannen zijn geweest om het boek te verfilmen en ik hoopte altijd heel erg dat ik één van de rollen zou mogen spelen", aldus Van Aschat, die de getergde vioolbouwer Vedder speelt wiens huis moet wijken voor de bouw van het Victoria Hotel. 

Op hetzelfde moment, aan de andere kant van Nederland, probeert zijn neef Anijs (Derwig), die ongeoorloofd medisch heeft gehandeld, een uitweg te vinden voor zichzelf en zijn vrouw (Lodeizen).

Bekijk een deel van het interview:

Kern

Regisseur Joram Lürsen vertelt dat voor het scenario aan de kern van het verhaal vastgehouden zal worden, maar dat een aantal dingen anders zullen zijn.

"Je moet daarvoor bijna je respect voor het boek aan de kant zetten. Ik kan het natuurlijk gaan proberen na te maken, maar het zijn zevenhonderd pagina's en daar hebben wij geen tijd voor."

"Doordat je er een film van maakt wordt het sowieso anders. En ik denk dat dat goed is: het boek gaat heel erg over mannen die zichzelf ingraven in hun eigen ideeën en dat kun je heel mooi opschrijven, want je kan de ideeën die zij hebben in een boek heel goed begrijpen. Omdat je het allemaal leest. Maar tenzij je de hele tijd een voice-over hebt moet je het toch hebben van de handelingen van de personages."

Publieke Werken zal in het najaar van 2015 in de bioscoop te zien zijn.