De series van Amerikaanse zenders HBO en Netflix, maar ook Deense series kenmerken zich door het hoge verslavingsgehalte. De nieuwe RTL-serie Nieuwe Buren heeft "dat ook in zich."

Dat zegt acteur Thijs Römer in een interview met NU.nl.

"Dat komt doordat Nieuwe Buren een vervolgverhaal is. Dit verhaal begint bij minuut één en eindigt bij minuut vierhonderd en dan ziet de wereld er totaal anders uit", aldus de acteur.

"Bovendien hebben we elke aflevering erg ons best gedaan om een keiharde cliffhanger te maken, dus in principe leunt de serie op die gedachte", vervolgt hij.

Römer zegt zelf erg verslaafd te zijn aan series als House of Cards en Deense series als The Killing en Those Who Kill. "Natuurlijk zou ik ook graag zoiets maken, maar zover zijn wij nog niet in Nederland, al zijn de Amerikaanse budgetten natuurlijk wel vele malen hoger."

Eigenzinnig

Toch slagen ze er in het bescheiden Denemarken wel in om series internationaal bekend te laten worden. Volgens Römer komt dit succes doordat er in dat land een ontwikkeling is ingezet met de filmgroep Dogma 95 in de jaren negentig.

"Dit heeft ervoor gezorgd dat heel veel eigenzinnige filmtalenten de kans hebben gekregen om films te maken. Door die ontwikkeling konden de Denen twintig jaar later op dat niveau films en series maken", aldus Römer.

"Een ontwikkeling zoals Dogma hebben wij in Nederland gewoon niet gehad, dus moeten wij nog te veel succes creëren. De tijd nemen om talent te laten ontwikkelen is er dan vaak niet. Dat is soms best zonde, want hierdoor blijft het niveau op een gemiddelde hangen, maar een positieve uitspatter zit er zo niet bij", gaat de acteur verder.

Swingers

Nieuwe Buren kan volgens Römer een succes worden omdat het een "onvoorspelbaar en een beetje atypisch verhaal is", vindt hij. "Bovendien is de serie niet onder één noemer te vangen. Thriller komt in de buurt, maar dekt eigenlijk de lading niet en dat vind ik te gek."

In de serie, naar het gelijknamige boek van Saskia Noort, betrekken Peter (Daan Schuurmans) en Eva (Bracha van Doesburgh) een nieuwbouwhuis buiten de stad. Daar ontmoeten zij hun nieuwe buren Rebecca (Katja Schuurman) en Steef (Thijs Römer). De vriendschap die tussen de twee stellen ontstaat, krijgt een desastreuze wending als blijkt dat Steef en Rebecca swingers zijn.

"In de tweede helft van de serie gaat het helemaal fout tussen de koppels (die in het echte leven ook een getrouwd stel zijn red.)", vertelt Römer. "Alle bordjes die ze nog in de lucht konden houden, flikkeren naar beneden en iedereen wordt op zijn eigen manier ontmaskerd."

Videoland

Uiteindelijk is Römer positief over de toekomst van de Nederlandse serie. "Drama scoort ontzettend goed op de Nederlandse televisie. Bovendien krijg je straks het 'Videoland-model', dus dat gaat ook heel veel series genereren en daar zijn weer acteurs en regisseurs voor nodig. Hoe meer er gemaakt wordt, hoe meer talent de kans heeft om tot bloei te komen."

Online videotheek Videoland is sinds kort begonnen als een Nederlandse variant op het Netflix. Ook met dit abonnement kan er onbeperkt naar films en series worden gekeken.

De eerste aflevering van Nieuwe Buren is op zondag 14 september om 21.00 uur te zien bij RTL4.