Kabelmaatschappijen als Ziggo, UPC en Delta moeten auteurs van Nederlandse series en films die worden doorgegeven een vergoeding betalen. 

Dat is de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam in een zaak die hierover was aangespannen door auteursrechtenorganisatie Lira.

De organisatie stapte in februari 2013 naar de rechter omdat de grote kabelmaatschappijen de organisatie vanaf oktober 2012 geen vergoedingsrechten meer betaalden. Ziggo, UPC en Delta stelden dat de vergoeding voor auteurs inbegrepen zou zitten in het loon dat de schrijvers van producenten krijgen voor scenario´s van series en films. Lira was het hier niet mee eens en vocht dit standpunt aan.

Vorig jaar besloot de rechtbank in Amsterdam Ziggo en UPC gelijk te geven, toen het om de vergoedingen aan regisseursclub Vevam ging.

Onderhandelingstafel

De rechtbank heeft de vertegenwoordiger van de schrijvers van series en films nu gelijk gegeven. Dit betekent dat de kabelmaatschappijen en Lira weer terug naar de onderhandelingstafel gaan om alsnog tot een nieuw akkoord te komen.

Een woordvoerder van Lira laat woensdag weten ervan uit te gaan dat de beide partijen "er nu wel uit gaan komen".

Het was overigens niet de eerste keer dat Lira naar de rechter moest stappen om een vergoeding af te dwingen van de kabelexploitanten. In 2005 speelde al een soortgelijke zaak. Toen werden de makers van series en films ook in het gelijk gesteld.