Scholieren en tornadojagers belanden tussen windhozen. Tornadofilm haalt het niet bij Twister (1986) en is ook niet zo geestig als Sharknado.

De tornadofilm kan zich in een stijgende belangstelling verheugen. Hadden we voorheen alleen Jan de Bonts klassieker Twister (1986) als stormvast ijkpunt, vorig jaar was daar ineens het campy Sharknado, wegens verpletterend succes deze zomer gevolgd door het nog bezopener Sharknado 2.

Into the Storm kiest daarentegen voor de serieuze benadering.

Net als in Twister volgen we een groep tornado chasers, waaghalzen die jagen op tornado’s om ze op beeld vast te leggen. Pete (Matt Walsh) is met zijn tankachtige vervoermiddel de leider van het team. Hij gaat op zijn instinct af, en komt daarmee constant in conflict met teamgenoot Allison (Sarah Wayne Callies) die het verloop van tornado’s wetenschappelijker benadert.

Suf stadje

Hun professionele zucht naar spektakel staat haaks op het suffe leventje in het stadje Silverton, waar middelbare scholier Donnie (Max Deacon) samen met zijn broer Trey (Nathan Kress) zijn doorsnee leventje op video vastlegt, leuk voor later. Donnie heeft ook een oogje op Kaitlyn (Alycia Debnam Carey), een mooie klasgenote die hij met haar videoproject helpt.

Vooral de personages in Silverton zijn zo oninteressant dat je blij bent wanneer de tornado het stadje eindelijk aandoet. En omdat de personages van bordkarton zijn, vliegen ze meteen alle kanten op. Donnie en Kaitlyn raken beklemd in de verlaten fabriek waar ze opnames aan het maken waren. Vader Gary (Richard Armitage) zet met zoon Trey een reddingsactie op touw en roept de hulp in van het team tornado chasers. Wat zullen die doen?

Bekijk de trailer:

Rampenfilmclichés

Into the Storm heeft een bedroevend slecht script waarin alle clichés van de rampenfilm (onverwachte heldhaftigheid versus lafheid, opoffering etc.) worden afgewerkt door al even clichématige personages. Het found footage-uitgangspunt waarbij al het beeld zogenaamd van camera’s ter plekke afkomstig is achterhaald en wordt bovendien niet consequent doorgevoerd.

Twister zat 18 jaar terug beter in elkaar en kon bogen op betere acteurs, maar zelfs de moderne special effects van Into the Storm kunnen niet tippen aan die van Twister. 3D had de rampenfilm nog een meerwaarde kunnen geven, maar die (dure) optie werd niet gekozen. Dan nog liever de campy onzin van Sharknado dan deze lachwekkende, serieus bedoelde rampenfilm.

In 91 zalen te zien.