Intense hoofdrol van debutant Alian Devetac in Argentijns coming-of-age drama dat langzaam maar zeker je keel dichtschroeft.

De betekenis van de titel wordt je, zoals meer in deze vierde film van de Argentijnse filmmaakster Celine Murga, niet meteen gegeven.

Een rivier heeft natuurlijk slechts twee oevers. Nicolas, de zeventienjarige hoofdpersoon, heeft het gevoel er altijd tussen te vallen.

Hij kiest, uiteindelijk, zijn eigen kant. Hoofdrolspeler Alian Devetac is eigenlijk zanger en muzikant. Hij verscheen alleen op de audities omdat hij een vriend begeleidde. In de wachtkamer viel zijn intense blik meteen op: een benig gezicht, volle, gevoelige lippen en grote, een beetje bolle ogen die woede en angst doen vermoeden.

Dominante man

Murga doet in The Third Side of the River de situatie heel voorzichtig uit de doeken. Nicolas, zijn vijftienjarige zus. Andrea, zijn jongere broer Esteban en de kleine Lautaro hangen verveeld in de patio. Het is een warme dag in een Argentijnse provinciestad. In de slaapkamer liggen zijn moeder en vader Jorge (Daniel Veronese) te vrijen.

Pas wanneer Jorge met halfbroer Lautaro vertrekt, begint je te dagen dat Nicolas’ vader er twee gezinnen op na houdt en dat zijn moeder niet de officiële echtgenote is. Jorge is een dominante man die zijn gezinszaken regelt zoals hij zijn artsenpraktijk en veehouderij leidt: met korte telefoontjes, bevelen en enveloppen met geld.

Bekijk de trailer:

Frustratie

De gevoelige Nicolas is diep gekwetst. Hij zorgt voor zijn moeder, zuster en zelfs voor zijn halfbroertje dat op school gepest wordt, maar bij zijn vader klapt hij dicht. Hij gaat mee, met hangende schouders, glimlacht en zegt ‘ja’ wanneer dat van hem verwacht wordt, maar ondertussen branden zijn ogen…

Twee scènes doen je zijn pijn ook echt voelen. Op het verjaardagsfeest van zijn zus begroet hij de gasten: zijn gezicht schiet steeds opnieuw in een glimlach, maar tussendoor zie je hoe ongelukkig die jongen zich voelt. Daarvoor zagen we hem al tijdens een Karaokeavond al zijn frustratie uitschreeuwen.

Spiegelbeeld

Het eerste half uur lijkt The Third Side of the River vooral een knappe karakterstudie: goed gezien en mooi genuanceerd - Jorge probeert op zijn manier toch ook een goede vader te zijn - maar ook een beetje langdradig. Pas in de tweede helft vangen Murga en Alian Devetac je volledige aandacht.

Celina Murga maakte eerder Una Semana Solos, een film over Argentijnse kinderen van gegoede afkomst die zich vervelen in hun beveiligde elitewijk. Dat was een film die je confronteerde met alle leegheid in hun bestaan. The Third Side of the River is daarvan bijna het spiegelbeeld: dezelfde jeugd, maar nu overlopend van de pijn.

Te zien in 6 zalen.