Het filmfestival van Venetië verwelkomt de komende tien dagen veel grote namen uit de filmwereld. 

Regisseurs als David Gordon Green, Abel Ferrara en Joe Dante komen hun nieuwe werk tonen en brengen sterren als Willem Dafoe, Andrew Garfield en Al Pacino met zich mee.

Het festival opent woensdag met de zwarte komedie Birdman van de Mexicaanse regisseur Alejandro Iñarritu. Daarin speelt Michael Keaton een acteur die ooit bekend werd door een rol als superheld, maar in zijn nadagen worstelt met een toneelstuk.

Saillant detail is dat Keaton zelf in het pak van Batman kroop. Daarnaast hebben Zach Galifianakis, Edward Norton en Emma Stone rollen in Birdman.

Al Pacino

Al Pacino heeft dit jaar twee films op het filmfestival. De Amerikaanse acteur is in het drama Manglehorn van Gordon Green te zien als oude slotenmaker die nooit over zijn eerste liefde is gekomen. Daarnaast heeft Barry Levinson hem geregisseerd als suïcidale acteur in de verfilming van The Humbling naar het boek van Philip Roth.

De Italiaanse filmmaker Abel Ferrara zorgde op het filmfestival van Cannes nog voor reuring met zijn film over Dominique Strauss-Kahn. In Venetië komt hij met een film over de Italiaanse filmlegende Pier Paolo Pasolini, die in 1975 werd vermoord. Een jonge, mannelijke prostitué draaide er de bak voor in, maar de zaak werd in 2005 heropend.

Gouden Leeuw

De 71e editie van het filmfestival van Venetië vindt plaats van 27 augustus tot en met 6 september. De Franse componist Alexandre Desplat leidt de festivaljury, die bepaalt welke filmmakers prijzen mee naar huis mogen nemen. Naast de Gouden Leeuw voor beste film, wordt onder meer de Zilveren Leeuw uitgereikt voor beste regisseur en acteursprijzen.