In totaal maken 108 films dit jaar tijdens het Nederlands Film Festival kans op een Gouden Kalf. 

De vakjury velt het eindoordeel over 19 beeldjes, één kent het festivalbestuur toe en één het publiek. Dat maakte de organisatie van het filmfestival dinsdag bekend.

De 34e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) heeft plaats van woensdag 24 september tot en met vrijdag 3 oktober op verschillende locaties in Utrecht. De nieuwe uitvalsbasis van het evenement is het vernieuwde TivoliVredenburg. Tijdens het festival zijn in totaal ruim 300 films te zien, inclusief 84 premières, en vinden meer dan 100 evenementen plaats.

Burny Bos

Traditiegetrouw worden op de laatste avond de Gouden Kalveren uitgereikt. Juryvoorzitter Yoeri Albrecht maakt op zaterdag 27 en dinsdag 30 september de kanshebbers bekend. Dinsdag werd al aangekondigd dat producent Burny Bos tijdens de openingsavond het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2014 ontvangt.

Die kent het festivalbestuur jaarlijks toe aan een persoon of instantie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

Filmmuziek krijgt dit jaar speciale aandacht tijdens het NFF. Zo speelt elke avond een band uit de 3FM Serious Talent-competitie zijn favoriete filmmuziek, is er een programma rond videoclips en zijn componisten van filmmuziek aanwezig bij vertoningen van hun films om vragen te beantwoorden.

Ook organiseert Eric Corton de NFF Soundtrack Show, waarin muzikanten, regisseurs en componisten over filmmuziek komen praten en die ook spelen. In TivoliVredenburg speelt het Metropole Orkest live de muziek bij de vertoning van De nieuwe wildernis. Gast van het jaar is filmmuziekcomponist Fons Merkies.