Burny Bos krijgt dit jaar het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs. Bos, producent van films als Abeltje en Minoes, mag de prijs tijdens de openingsavond van het 34e Nederlands Film Festival in ontvangst nemen.

Dat heeft de festivalorganisatie dinsdag bekendgemaakt. Bos produceerde tientallen films en won daarmee nationale en internationale prijzen.

De 70-jarige Burny Bos was onderwijzer en leraar tekenen voordat hij in de jaren zeventig begon als maker van kinderprogramma's voor radio en tv. Van 1984 tot 1989 was Bos hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder Bos' leiding werden programma's als Theo en Thea, Achterwerk in de Kast en Rembo en Rembo ontwikkeld.

Bos richtte in 1989 zijn productiehuis Bosbros op, waarmee hij nog steeds succesvolle films en televisieproducties maakt. Abeltje uit 1998 en Minoes uit 2001 wonnen Gouden Kalveren voor beste speelfilm. De films De Griezelbus uit 2005 en Hoe Overleef Ik...? uit 2008 trokken genoeg bezoekers voor een gouden status. Dit jaar verschijnen uit de koker van Bosbros de speelfilm Wiplala en de dramaserie Vrolijke Kerst.

Jubileum

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs valt samen met het 25-jarig jubileum van Bos' productiehuis. De onderscheiding wordt uitgereikt aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

Vorig jaar ging de onderscheiding naar publicist Monique van Schendelen. Eerdere winnaars zijn Willeke van Ammelrooy, Rutger Hauer en Jeroen Krabbé.

De 34e editie van het Nederlands Film Festival begint op 24 september in Utrecht. Traditiegetrouw wordt het festival afgesloten met het Gala van de Nederlandse Film, op 3 oktober. Tijdens deze avond worden de overige Gouden Kalveren uitgereikt.