Filmmuseum Eye in Amsterdam draait vanaf 10 oktober alle dertien speelfilms van Theo van Gogh.

Bij een aantal voorstellingen zijn cast en crew aanwezig, kondigde Eye maandag aan.

Van Gogh was in de laatste jaren van zijn leven vooral bekend als criticus van de islam. Eye benadrukt met dit retrospectief juist de kwaliteiten van Van Gogh als filmmaker en filmliefhebber. Hij maakte tussen 1981 en 2004 dertien speelfilms, waarmee hij een van de meeste productieve Nederlandse filmmakers was.

Theo van Gogh maakte films in verschillende genres, van de vroege zwart-witfilms Luger en Charley tot de literatuurverfilmingen Een dagje naar het strand, Terug naar Oegstgeest en Vals licht. Van zijn kleinschalige en onafhankelijke producties 06, Blind Date en Interview zijn na zijn dood nog Amerikaanse remakes gemaakt.

Klassiekers

Het is op 2 november precies tien jaar geleden is dat de columnist, interviewer en filmmaker werd vermoord. Eye vertoont daarom niet alleen zijn films, maar draait daarnaast vier van zijn favoriete klassiekers: Salò, Don't Look Now, A Clockwork Orange en Repulsion.

Vanaf 2 oktober is 02/11 Het spel van de wolf in Eye te zien, de nieuwe thriller van Thomas Korthals Altes over de moord op Van Gogh, naar een scenario van Gijs van de Westelaken en Theodor Holman. Deze film gaat in september in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht.