30 Milligram, de eerste speelfilm van acteur William Spaaij, beleeft zijn première op het Nederlands Film Festival (NFF). De zwarte komedie gaat op 29 september in premiere in het City-theater in Utrecht.

De film speelt zich af in de toekomst en vertelt over twee ambtenaren (Spaaij en Dieter Jansen) die babyboomers vermoorden om de crisis tegen te gaan. Andere rollen zijn er voor acteurs Johnny Kraaijkamp, Pamela Teves, Inge Ipenburg, Joep Onderdelinden, Tom Jansen en Hajo Bruins.

30 Milligram is gemaakt voor een bedrag van 5.000 euro. Er is volgens de makers nog nooit een speelfilm met zo'n laag budget voor het NFF geselecteerd. De opnames van de komedie zijn grotendeels gemaakt in een kraakpand in Amsterdam waar een van de producenten woont.

De cast en crew werkt belangeloos mee. De makers zijn in gesprek met een aantal distributeurs om de productie een grote bioscooprelease te geven.

Productiehuis De Filmband en regisseur Melvin Simons, die verantwoordelijk zijn voor 30 Milligram, maakten eerder een korte film in het kader van 48 Hour Film Project Amsterdam. D

eze productie, Geen Klote!, sleepte eerder deze week prijzen binnen voor beste film, beste acteur (Kraaijkamp) en beste scenario (Spaaij) van de projecten die dit jaar ontwikkeld zijn. Acteur William Spaaij werd vooral bekend dankzij zijn rollen in musicals als Mary Poppins, Shrek en Ramses.