The Expendables, de oude rotten-actiefilm die in 2010 begon als een uit de hand gelopen grap, is inmiddels aan zijn derde film toe.

In de VS haalde deel 2 twee jaar terug weliswaar niet eens genoeg op (85 miljoen dollar) om het budget van 92 miljoen terug te verdienen, maar in de rest van de wereld zijn Stallone en Schwarzenegger nog populair genoeg om drie keer zo veel als in de VS binnen te halen.

En dus is er twee jaar later deel 3, zonder Bruce Willis dit keer. Maar nog steeds met de oude bottenbrekers Stallone, Schwarzenegger en Dolph Lundgren, plus Jason Statham en Jet Li voor de iets jongere generatie. De 'nieuwe' oude rotten die deze keer mee mogen doen zijn Harrison Ford, Mel Gibson, Antonio Banderas, Wesley Snipes en Kelsey Grammer.

Geen Seagal

Geen echte actiehelden, op Snipes na misschien, maar ze hebben allemaal wel eens in een actiefilm gespeeld en de keuze wordt steeds beperkter. Jean-Claude van Damme en Chuck Norris kwamen in de vorige Expendablesfilm al in actie en Steven Seagal is nog steeds te veeleisend om zich aan te sluiten bij het Expendables-team: hij treedt liever op met zijn band in de Oekraïne.

Het verhaaltje doet er zoals altijd in feite weinig toe, het draait om de actiescènes, de heroïek en de stoere ouwe jongens krentenbrood-grappen. Barney Ross (Stallone) krijgt de opdracht een oude rivaal in te rekenen, de oorlogsmisdadiger Conrad Stonebanks (Mel Gibson), met wie hij ooit The Expendables stichtte. Dit keer is het dus persoonlijk - maar ach, is het dat niet altijd?

Nieuwe rauwdouwers

Hoe dan ook, Barney ontslaat na een mislukte poging Stonebanks te arresteren zijn vaste team om ze niet onnodig gevaar te laten lopen bij deze persoonlijke afrekening. Hij neemt een handvol nieuwe rauwdouwers aan (waaronder martial arts-vechter Ronda Rousey) maar uiteraard kan hij niet zonder zijn oude team - en zij niet zonder hem.

In het derde avontuur begint de Expendables-formule evenveel sleetse plekken te vertonen als de oude actiehelden zelf, maar die sleetse plekken worden nog aardig verdoezeld door de relatief frisse gezichten van Antonio Banderas en Wesley Snipes.

Harrison Ford lijkt zich echter zich af te vragen wat hij tussen al die spierbundels doet. Zo scoort deel 3 net een voldoende, al was Jean-Claude van Damme in deel 2 een leukere schurk dan maniak Mel Gibson.

Te zien in 105 zalen.

Alle recensies