Het heelal redden? "What has the Galaxy even done for you?" Guardians of the Galaxy staat voor dikke pret met een stel onwaarschijnlijke ruimtehelden.

Tot voor kort hadden waarschijnlijk alleen echte stripnerds gehoord van dit vreemde superheldenteam, dat in deze samenstelling dateert uit 2008.

De Guardians zijn: dief Star-Lord, de gifgroene Gamora, Groot (een enorme wandelende tak), Rocket Raccoon (een schietgrage wasbeer) en Drax the Destroyer.

Dat ze de boel op stelten mogen zetten in dit humoristische ruimteavontuur is te danken aan het aanhoudende succes van Marvel. Na de bekendere stripreeksen (Spider-Man, X-Men, Iron Man, The Avengers) mogen nu ook de nog minder bekende - en wat extremere - helden aan de bak.

Morag

Guardians of the Galaxy voert ons naar de planeet Morag, waar aardling Peter Quill (Chris Pratt) probeert een object te stelen. We leren al snel dat deze metalen bol, in handen van de kwaadaardige Ronan the Accuser (Lee Pace), een bedreiging vormt voor het gehele universum.

Peter, die zich graag Star-Lord noemt, heeft aanvankelijk andere zorgen. Hij wordt achtervolgd door premiejagers Groot en Rocket (de stemmen van Vin Diesel en Bradley Cooper), aangevallen door Gamora (Zoe Saldana) en belandt samen met hen in een gevangenis waar heethoofd Drax (Dave Bautista) ze opwacht.

Buitenaards

Gelukkig is niets zo bevorderlijk voor de vorming van een superheldenteam, als een gezamenlijke gevangenisuitbraak. Rocket weet wel hoe je dat aanpakt: met de accu uit dat ene kastje en, euh, de beenprothese van een bewaker? Het gaat, kortom, een beetje anders dan gepland. Dit is een soort anarchistische versie van Star Wars.

Er valt fiks te lachen om Groot, die slechts "I am Groot" kan uitbrengen, de opgefokte Raccoon (noem hem vooral geen knaagdier!), Drax’ worsteling met aardse metaforen en "The Legend of Footloose". Regisseur James Gunn (Slither, Super) heeft een buitenaards gevoel voor humor: in Peters ruimteschip hangt een plaatje van Alf.

Mixtape

Lekker vreemd, maar ook buitengewoon effectief is het feit dat Star-Lord een walkman met een leuke mixtape heeft gekregen van zijn gestorven moeder. Ziggy Stardust en The Piña Colada Song van Rupert Holmes doen het verrassend goed bij de fraaie digitale werelden en ruimteschepen die het vfx-team op het doek tovert.

"Well, well, well, quite the light show", spot Michael Rooker, in een leuke bijrol, tegen het einde van de film. De paarse explosies zijn dan inderdaad bijna niet meer te tellen, en het slaat een beetje dood, maar de vele grappen en leuke vondsten in Guardians of the Galaxy zorgen absoluut voor pretlichtjes in je ogen.

Te zien in 84 zalen.

Alle recensies