Actrice Lauren Bacall is op 89-jarige leeftijd overleden.

Haar overlijden werd dinsdag door de erfgenamen van de Bogart-familie bekendgemaakt op Twitter.

Bacall zou gestorven zijn aan een heftige beroerte, meldt TMZ.

''Met groot verdriet en met grootse dankbaarheid voor haar prachtige leven bevestigen wij het heengaan van Lauren Bacall'', luidt een verklaring.

Model

Lauren Bacall wordt op 16 september 1924 geboren in New York. Haar ouders zijn van Oost-Europese afkomst. Als jong meisje werkte ze enige tijd als model; ze siert onder meer de cover van het populaire Amerikaanse tijdschrift Harper's Bazaar. Deze fotoshoot levert haar een screentest en vervolgens zelfs een hoofdrol op, naast Humphrey Bogart in To Have and Have Not (1944).

De film betekent een ommekeer in haar leven: ze raakt verliefd op Bogart en trouwt een jaar later met de 25 jaar oudere acteur. Het huwelijk duurt twaalf jaar. In 1957 overlijdt Bogart aan kanker. Bacall en Bogart maken in het begin van hun huwelijk samen nog drie, door de critici goed gewaardeerde films: The Big Sleep (1946), The Dark Passage (1947) en Key Largo (1948).

Verlegen

Als jong meisje was ze nogal slungelig en verlegen. Juist die verlegenheid maakte haar later beroemd, want om haar schroom en nervositeit te verbergen boog zij haar hoofd zowat op haar borst om met een schuine blik haar medeacteur aan te kijken.

Door die houding, die al snel 'The Look' werd genoemd, waren zowel critici als het publiek op slag verliefd op haar. Ook haar stoere taal, schorre stem en uiterlijk droegen in die jaren aan haar populariteit bij.

In 1961 hertrouwt Bacall met de acteur Jason Robards, van wie zij in 1973 scheidt. De zoon uit dit huwelijk is de enige van haar kinderen die ook voor het acteervak heeft gekozen. Niet lang na de scheiding verlooft ze zich met zanger en acteur Frank Sinatra, maar ze verbreekt de verloving als de pers er lucht van krijgt.

Bekijk beelden uit de loopbaan van Bacall:

Triomf

Haar nieuwe grote triomfen komen in de jaren zestig, als zij terugkeert naar het toneel. Voor de producties Applause en Woman of the Year ontvangt zij een Tony Award. Haar twee autobiografieën By Myself en Lauren Bacall Now worden door de critici enthousiast ontvangen.

In de jaren zeventig speelt ze nog in talloze grote Hollywood-films. Ze vertolkt een van de twaalf hoofdrollen in de Agatha Christie-verfilming Murder on the Orient Express (1974) en is te zien in The Shootist (1976), de laatste film van westernacteur John Wayne.

Begin jaren negentig speelt ze in Misery, een thriller naar het gelijknamige boek van Stephen King. Voor haar rol in The Mirror Has Two Faces van Barbra Streisand (1996) ontvangt zij een Golden Globe en een Oscar-nominatie voor de beste vrouwelijke bijrol.

De laatste jaren is Bacall onder meer te zien in Dogville (2003) en Manderlay (2005) van de Deense regisseur Lars von Trier. In 2009 werd de actrice onderscheiden met een ere-Oscar ''als erkenning voor haar centrale plaats in het Gouden Tijdperk van de speelfilm''.

Reacties

Nog een legende is heengegaan, zo reageren veel Amerikaanse beroemdheden op de dood van Lauren Bacall. De charme van de koele en elegante film noir-ster wordt door velen op Twitter herdacht.

"Lauren Bacall. De groten verlaten ons", schrijft Rose McGowan, verwijzend naar de dood van Robin Williams een dag eerder. "Spijtig te horen dat Lauren Bacall is overleden", meldt talkshowveteraan Larry King.

"Verbeelding is de hoogste vlieger die iemand kan vliegen", zo citeert Kris Jenner Bacall op Twitter. "Vandaag verliezen we nog een legende." Ook onder anderen Dita Von Teese, John Cusack, Dannii Minogue, Gene Simmons betuigen met korte berichten hun respect via de social media.