Acteur Robin Williams heeft zelfmoord gepleegd door zich op te hangen in zijn woning in Californië.

Dat heeft de sheriff van Marin County, de plaats waar Williams woonde, dinsdag tijdens een persconferentie gezegd op gezag van de lijkschouwer.

In de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) kwam het bericht naar buiten dat de 63-jarige acteur was overleden.

"Meneer Williams werd door zijn persoonlijk assistent gevonden in een woonvertrek van zijn huis", aldus de sheriff, Het lichaam van Williams "hing net boven de grond, in een houding alsof hij zat". Aan de deurpost werd een riem gevonden.

Bij het stoffelijk overschot is een mes gevonden en Williams had zich in zijn arm gesneden. "Onze indruk is nu dat de doodsoorzaak verstikking is door ophanging met de riem, niet door oppervlakkige wonden." "Het is een voorlopige aanname", aldus de sheriff. "Op dit moment is het onderzoek nog gaande." 

Laatste boodschap

De zegsman wilde niet ingaan op de vraag of Williams een briefje met een laatste boodschap heeft achtergelaten. Er is geen enkele aanwijzing dat een andere persoon bij de dood van Williams (63) betrokken was.

"Op het moment van overlijden waren alleen Williams en zijn vrouw in de woning aanwezig."

De sheriff liet weten dat op het toxicologisch rapport nog een paar weken moet worden gewacht.

Eerder op dinsdag liet de sheriff ook al weten dat Williams waarschijnlijk stierf als gevolg van verstikking. Ook meldden diverse media al langer dat de acteur, bekend van films als Good Will Hunting en Mrs. Doubtfire, zelfmoord zou hebben gepleegd.

Kinderen

Alle drie de kinderen van Robin Williams hebben gereageerd op de dood van hun vader. "Gisteren ben ik mijn vader en beste vriend verloren en werd de wereld een beetje grijzer. Ik zal zijn hart iedere dag bij me dragen," aldus Zak Williams, de 31-jarige zoon van de acteur. 

Zak: "Ik wil degenen die van hem houden vragen om hem te herinneren door even lief, aardig en genereus te zijn als hij zou zijn. Probeer de wereld het plezier te brengen dat hij zocht."

De 22-jarige Cody zegt dat geen woorden krachtig genoeg zijn om te beschrijven hoeveel iefde en respect hij voor zijn vader heeft. "De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn zonder hem. Ik zal hem missen en zal hem overal en voor altijd bij me houden. Ik zal voor altijd uitkijken naar het moment dat ik hem weer kan zien."

Verjaardag

Williams' 25-jarige dochter Zelda vertelt over hun tijd samen. "Mijn gezin is altijd privé geweest over de tijd die we samen doorbrachten. Het was onze manier om iets voor onszelf te houden met een man die we deelden met de hele wereld, maar dat is nu weg en ik voel me naakt."

"Mijn laatste dag met hem was zijn verjaardag en zal voor altijd dankbaar zijn dat mijn broers en ik die tijd met hem alleen door konden brengen, om zijn cadeaus en lach te delen. Hij was altijd warm, zelfs in zijn donkerste momenten. Mijn vader was, is en zal altijd een van de aardigste, meest genereuze en liefste mensen zijn die ik ooit heb gekend."

"Een van de weinige dingen die ik nu zeker weet is dat niet alleen mijn wereld, maar de hele wereld een beetje donkerder, minder kleurrijk en minder vol met gelach is geworden door zijn afwezigheid. We moeten gewoon twee keer zo hard werken om dat te compenseren."

Verslaving

Williams worstelde al tientallen jaren met een alcohol- en drugsverslaving. In de jaren tachtig stopte de acteur opeens met het nuttigen van cocaïne en alcohol, maar na twintig jaar raakte hij weer verslaafd. In 2006 werd hij opgenomen in een afkickkliniek.

Begin juli had de acteur zich weer laten opnemen in een kliniek. Dit keer niet vanwege een terugval, maar om nuchter te blijven.

Bekijk beroemde filmscènes met Robin Williams | Robin Williams komende maanden nog op het witte doek | Hollywoodsterren reageren op overlijden Robin Williams