Helen Mirren is heel blij om te zien dat er tegenwoordig steeds meer vrouwen in de filmindustrie werken. "Dat enorme macho-, testosterongedoe is er van af."

Dat zegt de actrice in een interview met NPR.

"Toen ik begon heb ik eerst twintig jaar lang bijna alleen maar mannen gezien op filmsets. Het was allemaal erg macho, veel testosteron, een beetje een kleedkamer gevoel, terwijl dat niet nodig was. Je moest je er een beetje doorheen slaan."

Inmiddels is dat wel anders, vertelt Mirren, die steeds vaker niet alleen vrouwelijke regisseurs ziet, maar ook dames achter de camera, die het geluid regelen en de special effects toevoegen. "Je ziet steeds meer vrouwen in deze industrie en daar ben ik heel blij mee."

De 69-jarige actrice wordt regelmatig door journalisten gevraagd of zij denkt dat er nog steeds te weinig rollen zijn voor vrouwen in de filmindustrie. De actrice reageerde daar altijd hetzelfde op.

"Maak jij je daar maar geen zorgen over. Maak je zorgen over vrouwen in het echte leven, want zoals vaker blijkt zullen de verhalen de waarheid volgen. Als er een vrouwelijke Amerikaanse president is, wat hopelijk snel gaat gebeuren, als vrouwen de bazen zijn van ziekenhuizen, advocatenbureaus, scholen en universiteiten komen die rollen in films en theater voor vrouwen ook wel."

"En dat is gebeurd en dat is nu aan het gebeuren. Dat vind ik opwindend."