Regisseur Steven Soderbergh wil geen films meer regisseren, maar zich op series gaan richten. Dat verklaart hij in een gesprek met NU.nl.

De regisseur van onder meer Ocean's Eleven, Erin Brockovich en Sex, Lies en Videotapes ziet geen uitdaging meer in het maken van Hollywoodfilms en richt zich voorlopig op het maken van series.

Series bieden volgens Soderbergh meer mogelijkheden voor vernieuwende verhaallijnen en interessante personages dan films.

Ook voelt hij zich niet altijd begrepen door het filmpubliek.

Boos

"De redenen waarom mensen naar de film gaan, zijn veranderd. Ze gaan niet meer om te worden uitgedaagd, ze willen worden vermaakt", aldus Soderbergh. 

"Begrijp me goed; het is niet dat ik daar boos om ben, of teleurgesteld. Dat is net zoiets als boos worden op het weer. Mensen doen wat ze doen." 

"Maar als mijn visie op wat een mainstream film is achterhaald blijkt, moet ik mijn heil ergens anders zoeken, bij series dus. Ik wil niet worden gezien als alternatieve filmmaker en veroordeeld worden tot het arthouse-getto."

True Detective

Het regisseren van series bevalt Soderbergh naar eigen zeggen beter, omdat er binnen het genre meer variatie mogelijk is.

"Kijk naar True Detective, daar wordt vooral over gepraat vanwege de prachtige beelden en de manier waarop de serie is gefilmd, niet alleen vanwege het verhaal. Series krijgen ook veel langer de kans om een publiek te vinden."

Soderbergh's nieuwste afgeronde project is de historische ziekenhuisserie The Knick, die vanaf nu elke zaterdag is te zien op betaalzender HBO. Voor deze regieklus brak hij een sabbatical af.

Bekijk de trailer van de serie:

Pauze

"Ik wilde eigenlijk een lange pauze nemen, dat had ik ook aan mijn vrouw beloofd. Maar toen ik het script voor deze serie onder ogen kreeg, kon ik dat niet weigeren."

The Knick draait om een aan drugs verslaafde arts (Clive Owen) die aan het begin van de negentiende eeuw de grenzen van de medische wetenschap verlegt, samen met zijn collega's van het Knickerbocker Hospital in New York.

"Al in de eerste zeven minuten word je in het verhaal getrokken", belooft Soderbergh. "Je ziet een opmerkelijke operatie, een aan drugs verslaafde arts die wakker wordt en een intrigerende zelfmoord."

The Knick

Soderbergh kreeg onlangs al te horen dat hij ook een tweede seizoen van The Knick mag regisseren. Hij heeft dan ook veel vertrouwen in zijn nieuwe carrière als maker van series.

"Niemand praat nog over films op maandagochtend, series domineren de gesprekken. Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat ik ooit nog een film zal maken."