Amsterdam is een filmfestival rijker. Tussen 14 en 17 augustus vindt in diverse theaters in de hoofdstad het eerste Da Bounce Urban Filmfestival plaats.

Urban is een cultuurstroming die in grote steden in de VS op straat is ontstaan en vaak wordt geassocieerd met hiphop, rap en urbanpop.

Het festival vindt vooral plaats op het Westergasfabriekterrein. Hier worden vier dagen lang tientalen urbanfilms vertoond die de Nederlandse bioscopen niet gehaald hebben. Het gaat om films van makers met Afro-Amerikaanse, Afro-Caribische of Afro-Europese wortels of met een verhaal dat vertelt over mensen met deze afkomst.

"Met het vertonen van tientallen uiteenlopende producties die een reflectie zijn van wat er speelt in de urban gemeenschap, vult DBUFF een gapend gat in de Nederlandse bioscopen", stelt een woordvoerder. Het gat werd het afgelopen jaar al iets kleiner, dankzij veelbekroonde titels als 12 Years a Slave, The Butler, The Help en Fruitvale Station.

"Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, vaak tot stand gekomen door grote namen als Oprah Winfrey of Brad Pitt", stelt de zegsman. "Er is natuurlijk veel méér. Waar de meeste grote films die in Nederland de bioscopen bereiken de ellende uit de zwarte geschiedenis portretteren, wordt het gigantische aanbod aan feelgoodurbanfilms helemaal over het hoofd gezien."