Idiote maar amusante actiefilm waarin Scarlett Johansson door synthetische drugs in een superheldin verandert. Guilty pleasure van deze zomer.

De Franse regisseur/producent/scriptschrijver Luc Besson heeft altijd een fascinatie gehad voor meisjes en vrouwen die boven zichzelf uitstijgen door naar de wapens te grijpen.

Zie Bridget Fonda in Point of No Return, Natalie Portman in Léon of Milla Jovovich in The Fifth Element. Besson, zoon van professionele duikers, is ook gefascineerd door dolfijnen: zie zijn vroege film Le Grand Blue (1988).

Beide fascinaties keren terug in Lucy.

Muilezel

Lucy (Scarlett Johansson) is een studente die in Taiwan vooral feest, maar helaas het verkeerde vriendje heeft uitgezocht. Deze Richard (Pilou Asbaek uit Borgen) dwingt haar een koffertje met onbekende inhoud af te geven bij ene Mr Jang (Min-sik Choi uit de originele Oldboy), een gangster wiens hotelsuite bezaaid ligt met lijken. In het koffertje blijkt een synthetische drug te zitten.

Net als de doodsbange Lucy hoopt dat haar beproeving erop zit, biedt Mr Jang haar 'een baan' aan. Niet veel later wordt ze wakker met een verse operatiewond in haar buik: ze moet als muilezel drugs over de grens smokkelen. Maar als het goedje door de onzachte behandeling die haar ten deel valt in een nare scène gaat lekken, gebeurt er iets vreemds met Lucy: ze wordt een soort Terminatrix.

Bekijk de trailer van Lucy:

Hersencapaciteit

De traumatische belevenissen van Lucy worden doorsneden met een lezing van de kalme professor Norman (Morgan Freeman op de automatische piloot), die zijn gehoor uitlegt dat de mens slechts 10 procent van zijn hersencapaciteit benut. In tegenstelling tot de dolfijnen (daar zijn ze dan!), het enige dier dat 20 procent van zijn capaciteit benut, meer dan elk ander levend wezen.

Lucy merkt al snel dat ze door de drugs steeds meer hersencapaciteit benut en zoekt contact met professor Norman, in Parijs. Maar ondertussen maken de gangsters ook nog jacht op haar, en houden ze ook de andere muilezels in de gaten. Zie daar Bessons recept voor over the top actie, achtervolgingen en sf-scènes die uit The Matrix lijken te komen, maar dan wel met Scarlett Johannson als actieheld in plaats van houten Klaas Keanu Reeves.

Bezopen

De ironie is natuurlijk dat je om deze pseudo-filosofische actiefilm over het optimaal gebruiken van je hersencapaciteit te waarderen het best je verstand op nul kan zetten. Koreaanse gangsters, in Taiwan (?) is nog maar het minst onwaarschijnlijke element van Lucy.

Maar de compleet bezopen film is met zoveel flair en vette knipogen gemaakt dat zelfs de bloedbaden prima weg te spoelen zijn met cola en popcorn. Lucy is de guilty pleasure van deze zomer.

Te zien in 85 zalen.

Alle recensies