Prachtfilm waarin een Amerikaanse jongen wordt gevolgd van zijn zesde tot zijn achttiende. Met Ethan Hawke, Patricia Arquette en Ellar Coltrane.

Sommige ideeën voor films zijn even simpel als briljant. Richard Linklater maakte in 1995 Before Sunrise, waarin Ethan Hawke een romantische nacht in Wenen beleefde met Julie Delpy.

Negen jaar later maakte hij met dezelfde acteurs én personages Before Sunset en weer negen jaar later Before Midnight. Het resultaat was een trilogie over een relatie die realistisch aandeed.

Al net zo simpel en briljant was Linklaters idee voor Boyhood: twaalf jaar lang een gewone jongen volgen, van de lagere school tot en met zijn eindexamen.

Vastleggen

Een simpel idee, maar desalniettemin ingewikkeld: vind maar eens drie acteurs - waaronder eentje van zes - die bereid zijn zich twaalf jaar vast te leggen aan zo'n project, waarvoor ze elk jaar een paar weken uit moesten trekken voor repetities en opnames.

Linklater vond ze: Ethan Hawke deed wederom mee en wilde de vader wel spelen, Patricia Arquette nam de moederrol voor haar rekening en Linklaters dochter Lorelei de rol van oudere zus. Voor de piepjonge hoofdrolspeler Mason castte Linklater Ellar Coltrane, een vroegwijs ogende jongen die ook iets zweverigs over zich heeft.

Bekijk de trailer van Boyhood:

Verloren tijd

Mason woont met zijn zus Samantha bij zijn moeder Olivia sinds zijn ouders zijn gescheiden. Mason senior (Hawke) werkt in Alaska en wanneer hij na anderhalf jaar weer eens op bezoek komt in zijn vintage Mustang GTO probeert hij de verloren tijd in te halen met cadeaus. Moeder Olivia is een stuk praktischer: ze gaat weer studeren om een baan als lerares te kunnen krijgen.

Daarvoor moet het gezin verhuizen van small town America naar de grote stad Houston. Later zal moeder hertrouwen. Het zijn kleine gebeurtenissen maar ze hebben veel impact op het leven van de jonge Mason. Toch wordt het drama nooit aangezet; Linklater koos er ook voor om geen jaartallen tussendoor te tonen, maar het tijdsverloop vloeiender aan te geven, met muziek en steeds nieuwere Apple-gadgets en spelcomputers.

Overdonderend

Het resultaat is in al zijn eenvoud overdonderend. Het is fascinerend en ontroerend om de kleine Mason in bijna drie uur te zien opgroeien tot een achttienjarige aspirant-student, die prima de echte zoon van Ethan Hawke zou kunnen zijn.

Boyhood, dat de Zilveren Beer voor Beste Regie won op het Filmfestival van Berlijn, is één van de mooiste films van het jaar, de eerste Oscarkandidaat voor volgend jaar én een instant-klassieker.

Te zien in 37 zalen

Interview met Patricia ArquetteAlle recensies