De Statenfractie van de partij Friese Koers wil dat Friesland miljoenen euro's investeert om de opnames van de nieuwe James Bond-film naar de noordelijke provincie te halen.

De partij, die daar maandag vragen over heeft gesteld, denkt dat dit een geweldige manier zou zijn om Friesland onder de internationale aandacht te krijgen.

Fractievoorzitter Jelle Hiemstra denkt dat de miljoeneninvestering van de provincie zichzelf terugbetaalt. De opnames van Bondfilms trekken veel publiek, zo stelt hij.

Hiemstra verwijst naar het Zwitserse dorpje Mürren dat sinds een bijrol in de 007-film On Her Majesty's Secret Service in 1969 vele miljoenen extra heeft gegenereerd aan toerisme-inkomsten.

Rome

De politicus ziet Bond al rondrennen over de stranden van Terschelling, op een cruiseschip in de haven van Harlingen of onder de Waterpoort in Sneek. Eerder deze week werd bekend dat de 24e Bond-film, die deze winter wordt opgenomen, zich grotendeels in Rome gaat afspelen.

De producenten zijn momenteel in overleg met de Italiaanse filmcommissie over een bloedstollende auto-achtervolging door de Italiaanse hoofdstad.

Daniel Craig, Ralph Fiennes, Naomie Harris en Ben Whishaw keren terug als 007, M, Moneypenny en Q. De nog titelloze nieuwe Bond-film moet in november 2015 in première gaan.