In de film Boyhood speelt Patricia Arquette de moeder van de jongen die twaalf jaar met de camera werd gevolgd. "Veel acteurs zijn doodsbang voor zo'n aanpak, maar ik vond het juist spannend", zegt Arquette tegen NU.nl.

Actrice Patricia Arquette (46), die in 1993 doorbrak dankzij de film True Romance, maar tegenwoordig vooral bekend is van de tv-serie Medium, dacht dat Richard Linklater een grapje maakte toen hij haar dertien jaar geleden opbelde.

"Hij vroeg me wat ik de komende twaalf jaar ging doen. Ik dacht dat hij me een huwelijksaanzoek wilde doen! Ik kon me niet voorstellen dat hij zo lang met een film bezig wilde zijn."

Maar dat wilde Linklater dus wél: laten zien hoe een jongen van zijn zesde tot zijn achttiende opgroeit in Texas.

Gescheiden ouders

De jongen, Mason, werd gespeeld door Ellar Coltrane, zijn oudere zus door Lorelei Linklater, de dochter van de regisseur, en zijn gescheiden ouders door Patricia Arquette en Ethan Hawke.

Arquette: "Elk jaar kwamen we een paar weken bij elkaar om te repeteren en op te nemen. Er was veel ruimte voor improvisatie. Veel acteurs zijn doodsbang voor zo'n aanpak, die moeten een script hebben waar ze op terug kunnen vallen, maar ik vond het juist spannend. En in het echte leven weet je ook niet waar je over twaalf jaar staat, dus het paste bij het project."

Arquette speelt Olivia, een doortastende alleenstaande moeder die een opleiding volgt om hogerop te komen in het leven. Maar ook iemand die voortdurend op de verkeerde mannen lijkt te vallen.

Arquette ziet dat echter anders: "Die mannen waar ze voor kiest bieden Olivia iets wat haar ex-man niet kon bieden: stabiliteit. Het is erg lastig om als trotse moeder op een bepaald moment te moeten toegeven: ik red het niet alleen, please help me! Dat is vernederend, want het betekent dat je gefaald hebt als moeder."

Rare wereld

De twaalf jaren die tijdens de opnames passeerden gingen voor Arquette zelf ook niet rimpelloos voorbij. Toen de opnames van Boyhood begonnen was ze verloofd met acteur Thomas Jane (The Punisher, Dreamcatcher).

Ze trouwden, kregen een kind, maar toen de film af was waren ze alweer gescheiden. Ziet de actrice haar eigen huwelijksleed voorbij komen als ze naar Boyhood kijkt?

"Ach, elk jaar was er wel wat. Ethan Hawke ging scheiden, Richard kreeg een tweeling, Ellars ouders gingen scheiden. Zo zit er voor iedereen wel wat herkenbaars in de film. Ik weet zelf ook hoe het is om als jonge moeder rond te moeten komen. Ik was pas twintig toen ik mijn zoon Enzo kreeg, hij is nu 25. Dat jochie dat je aan het eind van True Romance ziet rondrennen op het strand was Enzo."

"Voordat ik bekend werd dankzij die film was ik al een moeder die geld opzij moest zetten voor luiers en er 's nachts uit moest voor voeding. Dat is herkenbaar. Omgekeerd kreeg Olivia weer niet de kans om, zoals ik, businessclass de wereld rond te reizen en naar filmfestivals te gaan. Dát is de rare wereld; de wereld waarin Olivia leeft, dat is de gewone wereld."

Drie gezinnen

Arquette was zo'n twintig jaar geleden beroemd dankzij rollen in tegendraadse films als Ed Wood en Lost Highway, maar tegenwoordig is ze vooral te zien in tv-series als Medium en Boardwalk Empire. Omdat tv-series de laatste vijftien jaar veel beter zijn geworden, of omdat de filmrollen minder interessant werden?

Arquette: "De filmrollen werden minder interessant. Op een bepaald moment krijg je als actrice alleen nog maar moederrollen aangeboden en die zijn meestal een stuk saaier. Televisie is veel aantrekkelijker voor een vrouw van mijn leeftijd. Een serie als Medium vond ik meteen interessant, het is goed geschreven. Ik had tijdens het maken van Boyhood nog zeven jaar een andere surrogaatfamilie, die van Medium. En daarnaast had ik mijn eigen gezin, ik voelde me af en toe zo'n zakenman die er drie gezinnen op na houdt!"

Bekijk de trailer van Boyhood:

Meer relaxed

Terug naar Boyhood. Toen de film dit jaar af was kon Arquette eindelijk het resultaat van twaalf jaar werken terugzien.

"Het is pittig om jezelf in drie uur twaalf jaar ouder te zien worden! Maar tegelijkertijd is het erg leuk om die twee kinderen te zien opgroeien. Het mooiste was te merken dat wat we wilden bereiken met de film inderdaad werkte."

Wat is tot slot de grootste verandering die Patricia Arquette in die twaalf jaar heeft doorgemaakt? "Ik ben meer relaxed, mijn leven is behoorlijk dramavrij, twaalf jaar terug was het veel tumultueuzer. Ik ben nu steeds sneller tevreden met wat ik heb."

Boyhood is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien.