De makers van 34 filmprojecten profiteren de komende tijd van een nieuwe financieringsregeling van het Nederlands Filmfonds. 

De films krijgen in totaal een bedrag van 8,5 miljoen euro subsidie, meldt het Fonds vrijdag.

Onder meer de speelfilm Schneider vs Bax (475.000 euro) van Alex van Warmerdam, Boskampi's (300.000 euro) van Arne Toonen en Spangas: dat zijn wij! (240.000 euro) krijgen geld van het fonds. Ook Dick Maas kan op subsidie rekenen. Hij krijgt 620.000 euro voor Prooi. De film Michiel de Ruyter van regisseur Roel Reiné krijgt 440.000 euro.

Het kabinet besloot eind vorig jaar om de filmindustrie een steuntje in de rug te geven om de internationale concurrentiepositie van Nederlandse films te versterken. Het Filmfonds introduceerde de nieuwe Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland waarmee internationale producties naar Nederland gehaald moeten worden.

"Op deze manier kunnen wij meer ontwikkel- en groeikansen bieden voor het bijzondere talent van creatieve en technische filmprofessionals en filmbedrijven in de Nederlandse audiovisuele sector", aldus Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp.