Het gaat helemaal mis met de mensheid in knap gemaakte apen-sequel: "Humans ape prisoners now. You will know life in cage!"

Hoe we zelf de ellende over ons af hebben geroepen met genetische manipulatie zagen we in 2011 in Rise of the Planet of the Apes.

De reboot van Rupert Wyatt, 43 jaar na de sciencefictionklassieker met Charlton Heston en de beroemde 'surprise ending' op het strand, was zeker geslaagd.

Matt Reeves, de regisseur van Cloverfield en Let Me In, neemt het stokje van Wyatt over voor deel twee en drie (verwacht in 2016). Het begint zo langzamerhand een erg bijzondere franchise te worden. Al was het alleen al, omdat het Amerikaanse bioscooppubliek nu eindelijk aan ondertitels zal moeten wennen.

Intelligente apen

Dawn of the Planet of the Apes begint letterlijk met de beelden die Rise afsloten: een dodelijk virus verspreidt zich over de wereldkaart. Tien jaar later zijn er vrijwel geen mensen meer over. Caesar (Andy Serkis) en Maurice, we kennen de intelligente apen nog uit het eerste deel, concluderen met enige weemoed: "They must be gone."

De schok is des te groter wanneer tóch enkele mensen het apenterritorium binnendringen. Malcolm (Jason Clarke) hoopt een oude waterkrachtcentrale aan de praat te krijgen, zodat de verderop gelegen stad die nog vol met mensen blijkt te zitten weer elektriciteit heeft. Een botsing tussen aap en mens lijkt onvermijdelijk.

Wraakzuchtige bonobo

Het is een verrassende ervaring volledig op te gaan in een film over apen, die bovendien in het begin nog nauwelijks kunnen praten. Het zegt iets over de verbluffende cgi, het knappe motion-capture acteren en het script dat je ook de andere apen leert onderscheiden: Rocket, Ash, Cornelia, Caesars zoon Blue Eyes.

En Koba (Toby Kebbell), de concurrent van Caesar om het leiderschap. Waar de gezaghebbende Caesar de mensen laat weten "Apes do not want war, but we fight  if we must", gaat Koba een stap verder. Hij pakt de wapens op. Letterlijk: de wraakzuchtige bonobo met het machinegeweer is angstaanjagend.

Bekijk de trailer:

Territoriumdrift

De mensen in deze film zijn, in vergelijking daarmee, wel erg flets uitgewerkt. Malcolm is een 'good guy' zonder veel overige eigenschappen en zijn gezinnetje van vrouw en tienerzoon is nogal slaapverwekkend. Gary Oldman, die als Dreyfus de menselijke tegenhanger van Koba speelt, heeft slechts een handjevol scènes.

Misschien dat Dawn of the Planet of the Apes daardoor iets minder raakt dan Rise, waarin de vriendschap tussen de mens Will Rodman (James Franco) en de chimpansee Caesar het hart van de film vormde. De spectaculair ontsporende territoriumdrift in Dawn doet je dat soort bedenkingen echter snel vergeten. 

Te zien in 108 zalen