De Russische delegatie in de Verenigde Naties heeft een veto uitgesproken over het verzoek van de makers van hitserie House Of Cards om opnames te maken in het gebouw waar de Veiligheidsraad zetelt. 

Volgens de delegatie moet de zaal van de Veiligheidsraad altijd beschikbaar zijn voor het geval zich onverwachts een crisis voordoet en de leden van de raad samen moeten komen.

Dat melden Amerikaanse media op basis van geheime e-mails tussen de Russische afvaardiging en het secretariaat van de Veiligheidsraad die zijn uitgelekt.

Met het veto, dat permanente leden van de raad mogen uitspreken, dwarsbomen Rusland en president Poetin de aanbeveling van VN-baas Ban Ki-Moon om de serie wel in de kamer van de Raad te laten filmen. Ban Ki-Moon meent dat deze geste goed zou bijdragen aan de bekendheid van de Veiligheidsraad en haar werk.

Het secretariaat had de scripts van de serie al gelezen en vastgesteld dat deze prima door de beugel konden. De opnames zouden wel allemaal in de avonden en weekenden moeten plaatsvinden.

Speculaties

De kans bestaat overigens wel dat de makers van de Netflix-hit op andere plekken in het gebouw van de VN mogen draaien. Het nieuws heeft op internet veel speculaties losgemaakt over de inhoud van het derde seizoen van House Of Cards, die de carrière van de meedogenloze en manipulatieve senator Frank Underwood (Kevin Spacey) in Washington volgt.

House Of Cards bevindt zich overigens in goed gezelschap. In 1959 weigerde de Verenigde Naties medewerking aan de wereldberoemde thriller North By Northwest van Alfred Hitchcock. De Britse regisseur wilde een cruciale moordscène in de hal van het VN-gebouw op locatie filmen, maar kreeg hier geen toestemming voor. Dit besluit werd later in de wandelgangen van de VN vaak betreurd.