Regisseur Michael Bay lijkt zich druk te maken over de hausse aan negatieve recensies over zijn laatste film Transformers: Age of Extinction

"Ik heb de film nu al 25 keer gezien met publiek, dat lacht, joelt en klapt. Mensen verlaten altijd happy de zaal", zegt de filmmaker.

In Age of Extinction speelt de 43-jarige acteur Mark Wahlberg een berooide uitvinder in Texas, die toevallig op de ondergedoken en door de CIA opgejaagde Optimus Prime stuit. Dan volgt een vertrouwd kat-en-muisspel vol heftige actie, die zijn finale beleeft in China.

"Ik werk bepaald niet voor de critici, ik ben een entertainer, meer niet. Maar eigenlijk zouden recensenten Age of Extinction moeten zien sámen met echte bioscoopbezoekers", aldus Bay.

Trots

Mark Wahlberg leest kritieken over zijn films überhaupt niet. "Ik weet wel dat ik trots ben op deze film. Met Michael weet je dat je tot het uiterste moet gaan en dat er geen tijd is om je druk te maken over je kapsel of om je te laten vertroetelen."

Dat bleek ook in Hong Kong, waar de stunts hem te veel werden. "Daar moest ik, op twintig verdiepingen hoogte, op een klein richeltje lopen", vertelt de 43-jarige acteur.

"Geloof me, dat vond ik eng en ik klampte me dus snel aan de muur vast. Michael flipte en begon: 'Ik heb altijd gehoord dat jij zo'n stunter bent en niet zo'n mietje...' Ik antwoordde: dude, dat is héél lang geleden. Nu heb ik vier kinderen en ik ben succesvol, ik heb iets om voor in leven te blijven. Toen ik jong was kon het me allemaal geen reet schelen."

Pretpark

De controversiële Bay leek eerst niet van plan om een vierde deel aan de financieel immens succesvolle Transformers-reeks toe te voegen.

"Totdat ik echter naar een pretpark in Singapore ging om een Transformers-attractie te openen. Ik zag de enorme rijen met enthousiaste fans en dacht: ach, waarom niet? Dan kan een andere regisseur het ook niet verpesten."

In het buitenland bracht de blockbuster tot nu toe al ruim 100 miljoen dollar op. Bay is er niet mee bezig. "Oké, het is mijn werk, en het is leuk dat het gewaardeerd wordt, maar ik concentreer me op mijn volgende project. Bovendien: ik heb het niet alleen gedaan. Er hebben vierduizend mensen aan de film gewerkt."

Transformers: Age of Extinction verschijnt donderdag in de Nederlandse bioscopen en lijkt de aftrap van weer een trilogie, iets wat Bay ook impliciet en grijnzend bevestigt.

"In een shot zie je de hand van een buitenaards wezen. Is dat een nieuw aanknopingspunt? Waar gaat het ruimteschip op het eind heen? En die nieuwe Dinobots, wat gebeurt daarmee? Ha, materiaal genoeg!"