De organisatie van de Academy Awards spant een rechtszaak aan tegen de erfgenamen van Joseph Wright, omdat de Oscar die hij in 1942 kreeg voor beste art direction voor een kleurenfilm onlangs werd geveild.

The Hollywood Reporter meldt dat The Academy of Motion Picture Arts dinsdag een rechtszaak heeft ingediend bij een hof in Los Angeles.

Daarin worden de verkopers beschuldigd van het schenden van het statuut van de organisatie, die voorkeursrecht claimt op de beeldjes. De award bracht bij de veiling 79.200 dollar (57.900 euro) op.

Leden worden verboden de Oscars te verkopen zonder het beeld eerst aan te bieden voor het symbolische bedrag van 10 dollar bij de verstrekker.

De erfgenamen van de in 1985 overleden Wright, het veilinghuis en de onbekende kopers worden gedaagd in de zaak. De Academy eist het veilingsbedrag van 79.200 dollar plus boetes. Ook wil de organisatie het beeldje overnemen voor 10 dollar.

Strenge contract

De veiling kon vorige week plaatsvinden, omdat de betreffende statuten pas in 1951 werden ingevoerd. Sinds dat jaar moeten de winnaars het strenge contract tekenen. Het beeldje komt echter uit 1942, hetzelfde jaar dat de film Citizen Kane een Oscar won die eerder ook werd geveild.

In 2007 spande de Academy tevergeefs een zaak aan tegen de dochter van Citizen Kane-regisseur Orson Welles, die het beeldje verkocht aan een goed doel. In 2011 werd het pronkstuk uiteindelijk geveild voor 861.542 dollar (629.943 euro).