De Amerikaanse filmregisseur en scenarioschrijver Paul Mazursky is maandag in een ziekenhuis in Los Angeles aan een hartstilstand overleden. 

Dat meldt The Los Angeles Times dinsdag. Mazursky, die vooral bekend is geworden door gepassioneerde en licht satirische films over de verhoudingen tussen man en vrouw, is 84 jaar geworden.

Mazursky, die bij zijn geboorte in 1930 in New York de voornaam Irwin kreeg, begon als acteur. Zo was hij te zien in Fear and Desire, de eerste film van Stanley Kubrick. Later legde hij zich toe op het schrijven van scenario's en de regie van films.

Mazursky werd vijfmaal voor een Oscar genomineerd: viermaal voor het beste scenario en één keer, voor An Unmarried Woman (1978), voor beste film. In die film speelt Jill Clayburgh Erica, die door haar man in de steek is gelaten en als alleenstaande een nieuw leven moet opbouwen. Het leverde Clayburgh een Oscarnominatie voor beste vrouwelijke hoofdrol op.

Debuut

Mazursky maakte zijn debuut als regisseur van een lange film met Bob & Carol & Ted & Alice (1969), met onder anderen Natalie Wood en Elliott Gould. Een van zijn grootste successen was Harry and Tonto (1974), over een gepensioneerde man die uit zijn appartement wordt gezet en besluit met zijn kat Tonto door de Verenigde Staten te reizen. Art Carney, die Harry speelde, kreeg de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol.

Andere films van Mazursky waren Tempest (1982), een losjes op het toneelstuk De Storm van William Shakespeare gebaseerde komedie, en Moscow on the Hudson (19840, waarin Robin Williams de hoofdrol speelt van een Russische circussaxofonist die in de Verenigde Staten naar het Westen overloopt. In Down and Out in Beverly Hills (1986) gaat het over een rijk maar ongelukkig echtpaar dat zich ontfemt over een landloper met zelfmoordneigingen.