DIT BERICHT BEVAT SPOILERS - Hoewel de laatste aflevering van het vierde seizoen van Game of Thrones zondag in de Verenigde Staten door een recordaantal mensen is bekeken, zijn de reacties van critici gemengd.

In Nederland is de aflevering maandagavond uitgezonden op HBO. Voor het slot kropen 7,1 miljoen Amerikanen voor de buis. 

Alyssa Rosenberg van de Washington Post is echter niet zeer te spreken over de laatste aflevering van het vierde seizoen. Volgens Rosenberg zou een eerdere aflevering hier de reden voor zijn. Met name de scene waarin Jaime Lannister zijn zus Cersei probeert te verkrachten, naast de grafkist waarin hun zoon ligt opgebaard.

Het afronden van de Lannister-verhaallijn in de laatste aflevering zou door deze 'verschrikkelijke' scene onsamenhangendheid hebben veroorzaakt. Zo zou het moment waarop Cersei en Jaime weer hartstochtelijk tot elkaar komen, niet stroken met hun gewelddadige ervaring in de voorgaande aflevering.

Visuele effecten

Ook krijgen de makers van de serie kritiek op de scène rondom de ontmoeting tussen Bran Stark en The Children of the Forest. Zo zouden de visuele effecten die gebruikt werden om de skeletten uit de grond te krijgen erg lachwekkend aandoen.

Benji Wilson van de Britse Telegraph vindt de finale niet bovengemiddeld vervullend, maar laat zich wel lyrisch uit over twee specifieke scènes. Ten eerste het moment waarop Jon Snow en Mance Rayder temidden van hun onderhandeling verrast worden door een overmacht aan ruiters, aangevoerd door Stannis Baratheon.

Ten tweede noemt hij de strijd tussen The Hound en Brienne of Tarth. Volgens Wilson het beste man tegen man-gevecht uit de serie tot nu toe.

Sterkste finale

Volgens James Hibberd van Entertainment Weekly is de finale van seizoen vier de sterkste finale in de geschiedenis van de serie. Ook Hibberd is onder de indruk van de scene waarin de ruiters van Baratheon van boven gefilmd worden.

Volgens Hibberd "een zeer zelden getoonde techniek" in de serie. En ook het camerawerk rond het gevecht tussen Brienne of Tarth en The Hound verdient veel lof volgens hem. 

Veel verhaallijnen zijn naar tevredenheid afgerond, meent Hibberd, maar de missende aandacht voor de situatie rondom Sansa en Littlefinger steekt enigszins.

Warmte

Brian Lowry van Variety wijst op de relatie tussen broers Jaime en Tyrion Lannister in de finale-aflevering. "Een baken van warmte, in een serie die zo vaak overspoeld raakt door duisternis en gruwelijkheid."

Daarnaast zou deze aflevering exemplarisch zijn voor de subtiliteit, waarmee producenten David Benioff en D.B. Weiss de mythische verhaallijnen binnen de serie naar voren halen.