Johnny Depp en Morgan Freeman houden de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en machines die zelfstandig kunnen denken, argwanend in de gaten.

"Op het moment dat machines bepalen dat ze beter zijn dan wij, hebben we hier niets meer te zoeken."

Dat zeggen de acteurs in gesprek met NU.nl, naar aanleiding van de film Transcendence die vanaf donderdag in Nederland te zien is.

In deze film probeert wetenschapper Will Caster (Johnny Depp) zijn eigen geweten en zelfbewustzijn aan een computer toe te voegen. Collega-wetenschapper Joseph Tagger (Morgan Freeman) voorziet een levensgevaarlijke situatie en probeert Caster tegen te houden.  

Ethisch

De film werpt de vraag op wanneer het ethisch is om onze beslissingen in handen van een machine te leggen.

"Dat doen we nu al", zegt Freeman. "Heb je ooit een MRI-scan ondergaan? Dat is een perfect instrument om problemen in je lichaam te analyseren. Wij laten dat helemaal aan de computer over. Zonder na te denken. Veel operaties worden op een soortgelijke manier uitgevoerd. Dat is ethisch om te doen", aldus de 77-jarige Amerikaan.

"Wanneer wordt het onethisch? Ik heb geen idee. Machines die zelfstandig kunnen denken vormen een bedreiging, als ze bepalen dat ze beter zijn dan wij. En als ze van mening zijn dat de oplossingen die zij aandragen waardevoller zijn. Dat willen wij niet. Want vanaf het moment dat zij bepalen dat ze beter zijn dan wij, hebben wij hier niets meer te zoeken."

Lichaamsdeel

De 51-jarige Johnny Depp wijst op de schaduwkant van technologie. 

"Als we via een 3D-printer een ontbrekend lichaamsdeel creëren, dat we vervolgens naar een door oorlog verscheurd land verschepen en daarmee een jonge man weer de mogelijkheid geven zichzelf te voeden, dat zijn goede dingen die je kunt doen met technologie", zegt Depp.

"Maar het is een tweesnijdend zwaard. Als ergens in deze ruimte een revolver ligt, is de revolver op zich niet slecht. Maar als hij in de verkeerde handen raakt, wordt hij gevaarlijk. Ik ben niet tegen al die technische uitvindingen, maar ik wil tegelijkertijd dat mensen bewust blijven handelen. Technologie herbergt een immense hoeveelheid aan fun & games, maar zit tegelijkertijd vol gevaren."

Bekijk het video-interview dat NU.nl met de cast voerde:

Scepsis

Transcendence is de eerste film van Wally Pfister, die voorheen vooral als rechterhand van regisseur Christopher Nolan (Dark Knight) bekend stond. Ook Pfister uit scepsis over zelfstandige denkende machines.

"Deze film onderzoekt wat er gebeurt als een machine uitgerust wordt met een menselijk bewustzijn. De kracht van die machine en de morele potentie wordt echter gedicteerd door de persoon die de machine heeft geprogrammeerd", stelt Pfister.

"Zal die machine dan ook het gedrag van die persoon nabootsen?"

"Als we het dus hebben over het bewustzijn van een machine, zal het niet lang duren voordat we het over een vrije wil hebben. En als dat gebeurt, moeten we er ons altijd bewust van zijn dat die machine door een mens is geprogrammeerd, en ons afvragen of die gemanipuleerd is door zijn programmeur. Dan zouden die machines een bedreiging voor de mensheid kunnen vormen."

Transcendence is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien.

Lees de recensie van Transcendence