Muzikale whodunnit met Franse topactrices

Met Gosford Park maakte de tegendraadse regisseur Robert Altman een whodunnit naar Amerikaanse snit. De Franse veelfilmer François Ozon levert met
8 Femmes

Nee, Ozon toont zich nog tegendraadser dan Altman en laat zijn diva's beurtelings in gezang uitbarsten. Alsof de setting -een theatraal landhuis, van de buitenwereld afgesneden door winterse omstandigheden- al niet kunstmatig genoeg is.

Losgeslagen

Femmes draait net als Gosford Park om de vraag wie de heer des huizes heeft vermoord. Ook hier moet het antwoord luiden: wie niet, want iedereen heeft genoeg redenen om het slachtoffer te haten.

Van zijn arrogante vrouw (Catherine Deneuve) tot zijn losgeslagen zus (Fanny Ardant). Ook de beide kleindochters zijn opvallend genoeg eerder gefascineerd dan geschokt door de moord. Zelfs de beide dienstbodes lijken iets achter te houden: met name de nieuwe aanwinst Louise (Emanuelle Béart) die meer op haar uiterlijk dan op haar dienstbaarheid is aangenomen. En wat heeft oude vrijster Augustine (Isabelle Huppert), de gefrustreerde zus van Deneuve, eigenlijk te verbergen achter haar vlinderbril?

Gekijf

Zoals bij Gosford Park draait het in 8 Femmes niet om de oplossing, maar om de vermakelijke weg er naartoe. Bij gebrek aan mannelijke rechercheurs schuiven de dames de schuld voortdurend op elkaar. Het brave bourgeois-vertoon wordt al snel verstoord door gekijf en uiteindelijk rollen de dames zelfs vechtend over de grond.

Het is aanvankelijk inderdaad geestig om Huppert en Deneuve elkaar in de haren te zien vliegen, net zoals de muzikale intermezzi aardig zijn. Maar Ozon gaat niet ver genoeg. 8 Femmes blijft een klucht tussen de schuifdeuren, met soap-achtige onthullingen. Bijna zonde van zo'n cast, zou je zeggen.

Op de momenten dat het plezier waarmee 8 Femmes duidelijk is gemaakt overslaat sprankelt de muzikale whodunnit echter op aanstekelijke wijze. Vooral Huppert weet het uiterste uit haar karikaturale rol te halen, terwijl Béart als zwoele dienstbode niet onvermeld mag blijven. 8 Femmes is een bizar kleinood dat er prachtig uitziet, maar helaas net niet leuk genoeg is om te blijven boeien.

Het ParoolDe Volkskrant

In 20 zalen