Seth Rogen vindt het huidige systeem van filmkeuring de grootst mogelijke onzin. "Het systeem is zo ontzettend slecht, waarom zouden we ons er überhaupt mee bezighouden?"

Dat zegt de acteur tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Er is niets zo frustrerend als op de set een grap bedenken en dan te moeten horen dat je die niet mag maken omdat de film anders niet voor alle leeftijden geschikt is", aldus 32-jarige Rogen. "Het is net als boksen met je handen op je rug".

Als voorbeeld van een slechte ervaring met leeftijdskeuring noemt Rogen de superheldenfilm The Green Hornet, waarin hij de titelrol speelde. "Ik heb geleerd om nooit meer een film voor tweehonderd miljoen dollar te maken", zegt hij. "Dat is gewoon niet leuk."

Als oplossing ziet Rogen om bij het maken van een film meteen te gaan voor een zogenoemde 'R-rating', de hoogste keuring in de Verenigde Staten en vergelijkbaar met die van 16+ in Nederland.

"Met een R-rating kun je je vrijwel alles permitteren, behalve penetratie", glimlacht hij. "De enige concessie is dat je dan een lager budget hebt."

Neighbors

In zijn nieuwste film Neighbors - die in Nederland is uitgebracht onder de titel Bad Neighbours - speelt Rogen een kersverse huisvader die wordt geteisterd door een groep losgeslagen studenten onder leiding van het personage van Zac Efron.

Jarenlang probeerde hij de film te maken, maar steeds werden de vunzigste, en volgens hem leukste, grappen eruit gevist. Op een gegeven moment zag hij zelfs helemaal van het project af.

"We hebben uiteindelijk het budget voor die film gehalveerd, naar achttien miljoen dollar", zegt Rogen. "Alleen zo konden we de film maken die we wilden. Het alternatief was anderhalf jaar werken aan iets dat we haten."