Acteur Tim Roth begrijpt het besluit van het vorstenhuis van Monaco om de speelfilm Grace of Monaco te boycotten.

"Als iemand een film over mijn familie zou maken, zou ik ook pissig zijn!"

"Oké, ga maar los. Vraag alles. Maakt me geen fuck uit", zo opent Tim Roth het gesprek met NU.nl aan de Zuid-Franse kust.

De Reservoir Dogs-acteur heeft de première van Grace of Monaco achter de rug, die gevolgd werd door een oorverdovende stilte in het hoofdtheater van het Cannes Filmfestival.

Prima stemming

De film over het huwelijk van Prins Reinier (Roth) en Grace Kelly (Nicole Kidman) kreeg er in de pers hard van langs, maar nu lijkt de Britse ster in een prima stemming.

Roth: "Dat komt omdat ik nooit kijk naar films waarin ik zelf speel. Dat doe ik al jaren niet meer."

Zo hoeft de acteur ook geen last te hebben van gemengde gevoelens.

"Het werd me gewoon duidelijk dat film het medium van de regisseur is. Dus ik kom opdagen als acteur en geef hem wat hij nodig heeft. Maar het is zíjn visie. Vervolgens vertrek ik weer en meld me bij de volgende film. Zo hoef ik ook geen teleurstellingen te verwerken."

Sprookje

Roth benadrukt dat Grace of Monaco geen biografische film is, maar een gedramatiseerde versie van de werkelijkheid. Of zoals de regisseur zegt: een sprookje. Toch heeft Roth beelden van Reinier bekeken om wat maniertjes over te nemen. Zoals kettingroken.

"Dat paffen begon me wel op te breken. Het werd ook gevaarlijk, als ex-roker. Ik heb sinds mijn jeugdjaren gerookt, maar gelukkig vond ik het tijdens de opnamen smerig. Nu heb ik zo'n elektrische sigaret met zwarte thee-smaak. Ik ben tenslotte Engels."

Het vorstenhuis van Monaco bleef thuis tijdens de première. Ze waren het op grond van de trailers niet eens hoe hun familie werd afgeschilderd. Terwijl Nicole Kidman laat weten dat erg teleurstellend te vinden, neemt Roth een totaal ander standpunt in.

Pissig

"Ik had er geen moeite mee dat de familie afstand nam van de film. Ik respecteer hun keuze. Als iemand een film over mijn familie zou maken, zou ik ook pissig zijn. Tijdens de opnamen waren ze trouwens wel behulpzaam. We mochten in hun casino filmen en ze keurden het script goed."

Maar Roth heeft ook een kritische noot. "Ik snap alleen niet waarom ze nooit klaagden over die suffe miniserie over Grace die jarenlang op tv te zien was. En waarom moesten ze hun afwijzing nou aan de pers verkondigen? Dan wordt het juist hún verhaal. Moeten ze niet doen, ze hadden het gewoon de rug moeten toekeren."

Lees onze recensie van de film