Er rust een vloek op Colin Firth. Welke rol de Britse acteur ook aanneemt, hij blijft tot zijn frustratie altijd het personage Mr. Darcy uit de film Pride & Prejudice (1995). "Soms loop je de set af en wil je nooit meer omkijken."

Dat zegt de acteur in gesprek met NU.nl.

'Mr. Darcy joins The Secret Service', zo kopten Amerikaanse tijdschriften afgelopen weekend.

Colin Firth heeft zes maanden getraind voor de spionnenfilm, maar wat media aanhalen is een decennia oud stigma om de acteur te omschrijven. Donderdag verschijnt zijn thriller Devil’s Knot in de Nederlandse bioscopen en voor hetzelfde wordt gevreesd.

Nu heeft hij het er ook wel een beetje naar gemaakt; in Bridget Jones speelde hij namelijk wéér een Darcy, oftewel Mark Darcy.

Toen Colin Firth jaren terug Amsterdam bezocht om zijn film Mamma Mia! te promoten, was hij in een prima stemming. Totdat een journalist vroeg naar zijn verleden als Mr. Darcy. Grommend sprak hij de verbouwereerde dame in kwestie aan op haar foute vraagkeuze.

Naar het personage uit Pride & Prejudice vragen was gewoonweg 'not done' volgens de Britse acteur, die dankzij de gelijknamige BBC-serie een icoon werd.

"Altijd wordt naar Darcy gevist en ik ben dat helemaal zat!!", snauwde hij. Nadat de aangeslagen journaliste de ruimte had verlaten, wendde Firth zich tot het hotelraam om verder te briesen over de schijnbaar ongepaste actie van de reporter in kwestie.

Stekels omhoog

Het is lastig voor te stellen dat die keurige Britse heer zo uit zijn slof kan schieten. Wanneer hij NU.nl in Toronto te woord staat over Devil's Knot, is de acteur welbespraakt en de rust zelve. Met bovenstaand voorval in het achterhoofd is het misschien link om naar bekende rollen op zijn rijke cv te vragen, maar een gokje wagen kan geen kwaad. Zolang het D-woord maar niet valt.

Zijn er rollen die lastig af te schudden zijn? "Nu ga je ervan uit dat ik rollen van me af wil schudden", merkt Firth gevat op. De Brit neemt een defensieve houding aan. "Soms wil je een rol ook niet van je afschudden. Zo nu en dan is een personage zó goed, dat je die nog bij je wilt dragen. Acteren is de wereld van verbeelding. Soms is een rol een droom die bij je blijft hangen."

Maar welke rol blijft dan wél plakken? Firth: "A Single Man draag ik nog bij me. Ik heb ook het gevoel dat ik die man ken. Ik wil hem gewoonweg weer eens tegenkomen. Maar soms loop je een filmset af en wil je nooit meer omkijken."

Outsider

Firth blijft handig weg van het Darcy-stigmColin Firth heeft 6 maanden getraind voor de spionnenfilm, maar wat media aanhalen is een decennia oud stigma om de acteur te omschrijven. Donderdag verschijnt zijn thriller Devil’s Knot in de Nederlandse bioscopen en voor hetzelfde wordt gevreesd.a en begint over Devil’s Knot, een film over een bestaand, onopgelost moordmysterie: de zaak rond de West Memphis Three. In 1993 werden drie jongetjes levenloos gevonden in een modderige kreek in het zuiden van de VS.

Veel betrokkenen geloofden dat de kinderen in een satanisch ritueel waren omgebracht. Drie tieners werden opgepakt.

De verfilming moet een zware shoot geweest zijn. "Ik speel een outsider die bij deze misdaad onderzoek komt doen", legt de acteur uit.

"Ik ben degene die vragen stelt, dus op emotioneel niveau was het niet slopend." Maar Firth draagt de film nog steeds bij zich.

"Het is een lopende en onopgeloste zaak. Ik heb nog contact met Jason, één van de drie jongens die achttien jaar lang onschuldig in de gevangenis belandden. Hij is niet verbitterd, maar hem is zoveel onbeschrijflijk leed aangedaan. Hij wijst geen beschuldigende vinger, want dat heeft de hele gemeenschap ook naar hém gedaan."

Lees de recensie van Devil's Knot