Het nieuwe muziekprogramma van Dave Grohl krijgt de naam Sonic Highways. De tv-show moet een soort muzikale reis door de Verenigde Staten worden.

Dat vertelt de Foo Fighters-frontman aan The Hollywood Reporter.

Tijdens het maken van de documentaire Sound City, over de gelijknamige studio's in Los Angeles, realiseerde Dave zich dat muziek en docu's erg goed samengaan.

"Omdat de verhalen inhoud en diepgang geven aan het nummer, waardoor de emotionele connectie wordt versterkt", zegt de rocker. "Als je het verhaal achter een artiest, liedje of artiest kent, ga je de muziek meer waarderen."

Acht steden

Het werk als regisseur en producent smaakte naar meer. Dit keer beperkt Grohl zich echter niet tot een studio; hij heeft acht Amerikaanse steden uitgekozen met een bijzondere muzikale geschiedenis.

"Eigenlijk wilden we de hele wereld over. Maar dat leek logistiek gezien onmogelijk." De 45-jarige artiest en zijn band doen onder meer Seattle, Los Angeles, New York en New Orleans aan.

De Foo Fighters blijven in elke stad een week en nemen telkens een nummer voor hun nieuwe album op in een beroemde studio.

Thema

"Elke stad heeft zijn eigen thema. Omdat we niet alleen het verhaal achter de muziek vertellen maar ook de geschiedenis van de stad, moest ik eerst een thema kiezen en daar dan de muziek bijzoeken." Aan elk liedje werken plaatselijke muzikale helden mee.

Dave omschrijft het project als 'muzikaal bungeejumpen'. "Het was lastig, want je maakt niet alleen een programma, maar ook een album. Dus als je de volgorde van de serie bepaalt, deel je ook de plaat in. Maar waarmee begin je? En hoe kun je de muziek schrijven voordat je de aflevering opneemt? Wat wordt het thema en hoe vertel je het verhaal? Dat soort dingen lag ik wakker van."