De Oostenrijkse acteur Karlheinz Böhm is donderdagavond op 86-jarige leefijd overleden. Dat heeft een woordvoerster van de Oostenrijkse stad Salzburg vrijdag laten weten.

Böhm kreeg grote bekendheid door zijn rol van keizer Frans Jozef I in de drie Sissi-films.

Die geven een geromantiseerd beeld van het leven van Frans Jozefs echtgenote, keizerin Elizabeth, een rol gespeeld door Romy Schneider.

Böhm speelde in meer dan zestig films. Om zich aan het beeld van de eeuwige Frans Jozef te ontworstelen speelde Böhm de rol van seriemoordenaar en psychopaat in de film Peeping Tom van de Britse regisseur Michael Powell (1960).

Hij was in de jaren 70 te zien in diverse films van Rainer Werner Fassbinder, zoals Effi Briest (1973) en Mutter Küsters' Fahrt zum Himmel (1975).

Hulporganisatie

Onder de indruk van een reis naar Kenia riep Böhm in 1981 in een uitzending van het zeer populaire tv-programma Wetten, dass ...? de Duitsers, Zwitsers en Oostenrijkers op geld te geven voor de noodlijdende medemens.

Er kwamen miljoenen binnen. Böhm stopte als acteur en richtte de hulporganisatie Menschen für Menschen op, die zich bezighoudt met de hulp aan Ethiopië. Uit dat Afrikaanse land is Böhms (vierde) echtgenote Almaz afkomstig. Zij nam enkele jaren geleden de leiding van de organisatie van haar man over.