Robert De Niro werd even emotioneel toen hem naar zijn wijlen vader werd gevraagd. "Het raakt me, ik weet niet precies waarom", zei De Niro tegen het tijdschrift Out

De acteur maakte een documentaire over zijn homoseksuele vader die twintig jaar geleden aan kanker overleed.

Remembering the Artist Robert De Niro Sr. toont hoe vader De Niro, een begenadigd schilder, werd ondergesneeuwd door de popartbeweging. Zoon Robert deed een greep uit de vele teksten uit de dagboeken van zijn vader. Ook zijn tijdgenoten vertellen wat de kunstenaar voor hen heeft betekend.

De film verschijnt op 9 juni bij de Amerikaanse betaalzender HBO.

Moeilijk

"Hij had het vast moeilijk met homoseksueel zijn", vertelt De Niro. "In die tijd, komend vanuit een klein dorp. Ik ben me er nooit erg bewust van geweest. Ik zou willen dat we er vaker over hadden gesproken. Mijn moeder wilde het er nooit over hebben en op een bepaalde leeftijd interesseert het je niet."

De Niro vertelt dat hij en zijn vader nooit heel hecht waren.

"We waren niet het soort vader en zoon dat samen ging honkballen, zoals je vast hebt opgemerkt. Maar we hadden wel een band." De ouders van De Niro scheidden toen Robert nog thuis woonde. "Hij was op een bepaalde manier afwezig, maar hij was heel liefdevol. Hij adoreerde zijn kinderen, net als ik."

De 70-jarige acteur wil zijn kinderen op het hart drukken sommige dingen die ze nog willen doen, zo snel mogelijk te doen. "Over twintig jaar is het misschien te laat."

Bekijk de trailer van de documentaire: