De Turkse film Winter Sleep heeft zaterdag de Gouden Palm gewonnen bij het filmfestival van Cannes. Regisseur Nuri Bilge Ceylan nam de prestigieuze prijs in ontvangst voor zijn ruim drie uur durende drama. 

Winter Sleep gaat over een geobsedeerde hoteleigenaar in Turkije en de moeizame band die hij onderhoudt met zijn naasten. De hoofdrollen worden gespeeld door de Turkse acteurs Haluk Bilginer en Demet Akbag.

Ceylan kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter Jane Campion. De Nieuw-Zeelandse regisseur won in 1992 de Gouden Palm voor haar film The Piano.

Het is voor Ceylan de eerste keer dat hij de Gouden Palm wint. Hij sleepte in het verleden wel al drie andere prijzen in de wacht op het filmfestival van Cannes. De Turkse filmmaker won in 2002 en 2011 de Grand Prix en in 2008 de prijs voor de beste regie.

De Brit Timothy Spall kreeg de prijs voor beste acteur. Hij vertolkte de rol van de schilder J.M.W. Turner in de film Mr. Turner over de gelijknamige excentrieke Britse schilder. Julianne Moore werd uitgeroepen tot beste actrice. De Amerikaanse schitterde als Havana Segrand in de film Maps to the stars, een film die zich afspeelt in Hollywood.

Winter Sleep was een van de 18 genomineerden voor de Gouden Palm. Er waren geen Nederlandse inzendingen.