Regisseur Jane Campion zou heel graag zien dat meer vrouwen regisseur worden en hun verhalen gaan vertellen op het witte doek. 

Dat stelde zij woensdagmiddag op het festival van Cannes, voorafgaand aan de openingsavond.

Campion, de enige vrouw die ooit een Gouden Palm won, is dit jaar de voorzitter van de jury."Ik wijs mannelijke filmmakers niet af, ik hou van ze allemaal", stelde Campion.

"Maar ik vind het heel jammer dat er zoveel vrouwen zijn van wie we niets horen. Slechts zeven procent van alle 1800 films die zijn ingestuurd voor de Palm zijn gemaakt door vrouwen. We zijn ernstig ondervertegenwoordigd in dit vak: de mannen lijken alle stukken van cake te pakken. Dat is geen nijd, maar dat zijn de feiten."

Strenge regels

Campion heeft geen strenge regels voor haar mede-juryleden. "Iedereen moet de films kijken wanneer ze willen en op de manier die ze zelf willen", lacht ze.

"We komen drie keer samen om vast de temperatuur te peilen. En te kijken over welke prijzen we aan het eind van het festival flinke discussies gaan kijken. Ik hoop dat we films zien die op een unieke manier naar de wereld kijken."

Andere leden van de jury zijn dit jaar onder anderen regisseurs Nicolas Windig Refn (Drive) en Sofia Coppola (Lost in Translation), acteur Willem Dafoe en actrice en voormalig Bond-girl Carole Bouquet.