Schwarzeneggerfilm vol ouderwets B-filmgeweld, spierballentaal en andere stoerdoenerij. Maar Arnold zelf is ook geen veertig meer.

Ach ja, Arnold Schwarzenegger. De voormalige Terminator deed het verrassend goed als Governator: gouverneur van Californië.

Het leverde hem alleen weinig geld op en toen er ook nog een scheiding wegens een buitenechtelijk kind als kostenpost bij kwam moest Arnold weer aan de bak in Hollywood. Dat leverde in elk geval twee vermakelijke Expendable-films op, met Sylvester Stallone en andere uitgerangeerde B-filmhelden.

Ook in The Last Stand en Escape Plan werd handig gebruik gemaakt van het overduidelijke gegeven dat Arnie alweer twee jaar terug de pensioengerechtigde status bereikte. In Sabotage knokt en schiet hij echter weer alsof het de jaren 80 zijn, en ook de stijl van deze actiefilm grijpt terug op de gloriedagen van de videotheek, met zijn B-films vol expliciet geweld.

Potkapsel

Al in de eerste scène worden we op een nare martelscène vergast - het betreft de vrouw van DEA-inspecteur John 'Breacher' Warton, die door leden van een Mexicaans drugskartel werd gedood. Breacher zelf (Arnold met een bizar potkapsel) zit naar de video van de martelscène te kijken, waarmee we meteen de motivatie van deze harde jongen binnen hebben: wraak - altijd een goede reden in een B-film.

Met zijn DEA-team, een stelletje rouwdouwers die geen halve zin kunnen uitspreken zonder er een paar fucks in te verwerken, overvalt hij een villa waar drugshandelaars feesten. Ze vinden een stapel drugsgeld maar houden 10 miljoen dollar achter voor eigen gebruik. Helaas blijkt het geld spoorloos wanneer ze het later willen ophalen. Wie heeft de rest van het team bedonderd?

Bekijk de trailer:

Afslachting

De situatie wordt er niet beter op wanneer Breacher en zijn team worden geschorst door de DEA en ze vervolgens één voor één op bloederige wijze worden afgeslacht - eentje wordt tegen het plafond gespijkerd, om maar een omslachtige doch schilderachtige wijze te noemen. Om hun eigen hachje te redden komt het team weer in actie, maar is de vijand wel een buitenstaander?

Met zijn over the top geweld en bespottelijk actiescènes (Arnold moordt in zijn eentje een heel Mexicaans café uit en steekt daarna een sigaar op) oogt Sabotage als een relikwie uit de jaren 80. Maar wie de film uit nostalgische overwegingen bekijkt zal moeite hebben met de bejaarde Schwarzenegger, die doet alsof hij nog een fitte actieheld is. Van de maker van het sterke End of Watch had meer verwacht mogen worden dan deze gedateerde videopulp.

Te zien in 12 zalen