Richard Linklater is sinds deze week de huisbaas van Bernie Tiede, de moordenaar op wie zijn film Bernie was gebaseerd.

Tiede, die in de film uit 2011 werd gespeeld door Jack Black, kwam dinsdag achttien jaar na de moord op vrije voeten met als één van de voorwaarden dat hij in Linklaters huis in Texas zou gaan wonen.

Linklater, die verder films als Before Sunrise, Dazed And Confused en School Of Rock regisseerde, maakte de film omdat hij naar eigen zeggen gefascineerd was door de zaak. Hij vertelde hier eerder over: "Ik kende Bernie en zijn woonplaats. Ik begreep zijn wereld gewoon goed."

Naast Jack Black speelde onder anderen Matthew McConaughey een hoofdrol in de film.

Vrieskist

Tiede schoot in 1996 een oudere weduwe met wie hij bevriend was viermaal in haar rug. Vervolgens wist hij haar lichaam zeven maanden lang verborgen te houden in een vrieskist. Toch is hij tot op de dag van vandaag geliefd in het plaatsje in Texas waar hij woonde en waar de moord zich afspeelde.

De man is dankzij de film Bernie vervroegd vrijgelaten, meldt CNN. Hij was destijds veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar nadat advocate Jodi Cole de film zag en er onder meer achter kwam dat Tiede seksueel misbruikt was, besloot ze voor zijn vervroegde vrijlating te pleiten. Als voorwaarde van de uitspraak mag er verder niets over de details van de zaak worden gezegd.