De film Lucia de B heeft meer dan 100.000 bezoekers getrokken. De thriller is daarom vrijdag bekroond met een Gouden Film, een prijs die wordt uitgereikt als een Nederlandse productie deze mijlpaal bereikt.

Dat heeft het Nederlands Filmfestival vrijdag gemeld. Regisseur Paula van der Oest en hoofdrolspeelster Ariane Schluter werden vrijdag met de award verrast op de set van de politieserie Noord/Zuid die zij op dit moment in Amsterdam draaien.

Lucia de B vertelt over de Haagse verpleegster die in 2003 werd verdacht van moord op een flink aantal patiënten. Nadat ze jarenlang had vastgezeten verklaarde de Hoge Raad dat Justitie slecht werk had verricht en dat er geen concreet bewijs tegen haar was. In de film spelen ook Barry Atsma, Sallie Harmsen en Annet Malherbe belangrijke rollen.

Lucia de B is derde Gouden Film die dit jaar is uitgereikt. Eerder bereikten ook de romantische komedies Hartenstraat en Toscaanse Bruiloft deze mijlpaal. Ook werden er al twee Kristallen Films vergeven, voor documentaires die meer dan 10.000 bezoekers trokken.

De best bezochte film van Paula van der Oest tot nu toe is Black Butterflies. Deze trok in de bioscoop 140.000 kijkers.