Quentin Tarantino komt met een hernieuwde aanklacht tegen de Amerikaanse showbizzwebsite Gawker, die hij ervan beschuldigt zijn auteursrecht te hebben geschonden.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Daarmee hervat de filmregisseur zijn strijd, nadat de rechter de zaak vorige week seponeerde wegens een gebrek aan bewijs.

In januari dreigde de regisseur van Pulp Fiction en Django Unchained de stekker te trekken uit zijn nieuwe filmproject The Hateful Eight, omdat een deel van het script was uitgelekt en Gawker vervolgens een link publiceerde naar het volledige script van de film.

Tarantino stapte ook naar de rechter, maar deze vond dat er geen helder bewijs was dat de website direct inbreuk had gemaakt op zijn auteursrecht.

"Iedereen die het script wilde lezen moest het bestand downloaden", stellen de advocaten van Tarantino nu in de nieuwe aanklacht, die The Hollywood Reporter heeft gelezen. "Op 23 januari heeft Gawker het bestand gedownload en gelezen en daarmee direct het auteursrecht geschonden."

De rechter moet zich nu buigen over de vraag waar de grens ligt van het downloaden en promoten van uitgelekt materiaal.

Nieuwe Link

In de nieuwe aanklacht staat verder dat Tarantino beroep heeft gedaan op de DMCA-wet, waarna het script verwijderd is van de website waar het als eerste verscheen, AnonFiles. Daarna zou Gawker een nieuwe link hebben gedeeld naar het script, dat inmiddels ook op andere plekken geplaatst was.

Gawker, die eerder aangaf de vorige aanklacht flinterdun te vinden, buigt zich over de nieuwe beschuldigingen van de boze filmmaker. De regisseur werkt overigens nog wel gewoon door aan The Hateful Eight - naar verwachting een typische Tarantino-film over een gewelddadig wildwestavontuur van een stel premiejagers.