John McTiernan heeft tijdens zijn verblijf in een Amerikaanse bajes de tijd gehad om een vervolgscenario voor zijn film The Thomas Crown Affair uit 1999 te schrijven. 

Dat zegt hij tegen het Britse filmblad Empire. De Amerikaanse regisseur, bekend van Predator, Die Hard en The Hunt for Red October, werd vorig jaar opgesloten wegens liegen tegen de FBI en moet nog tot februari in de gevangenis verblijven.

De vervolgfilm heet Thomas Crown and the Missing Lioness.

"De Babylonische keizer Nebukadnezar liet in 1.100 voor Christus twee immense gouden beelden maken, van een leeuw en een leeuwin", legt McTiernan uit.

Verzonnen

"Alexander de Grote nam ze mee toen hij Perzië veroverde, en Marcus Antonius bracht ze naar Rome. Keizer Constantinus nam ze mee naar Constantinopel, maar ergens onderweg ging de leeuwin verloren. Deze film gaat over wat er gebeurt als de leeuwin ineens opduikt op een veiling. Het is overigens allemaal verzonnen."

De film uit 1999, op zich al een remake van het origineel uit 1968, had Pierce Brosnan en Rene Russo in de hoofdrollen en gaat over de puissant rijke Crown die kunstschatten rooft om zich niet te vervelen. Het is de vraag of Brosnan en Russo weer zijn te porren voor het vervolg.

"Het is echt een heel leuke film, en ik hoop dat ik hem kan maken", zegt de 63-jarige McTiernan.

Een andere film die McTiernan nog op zijn to-dolijst heeft staan, is Red Squad. Het scenario van deze politiethriller met Nicolas Cage en Colin Farrell als beoogd hoofdrolspelers vergt nog wel wat schaafwerk, vindt McTiernan, maar daar heeft hij genoeg tijd voor in zijn cel.