Billy Bob Thornton was lange tijd voorstander van het spelen en maken van films, maar sinds zijn rol in de Netflix-serie Fargo ziet hij zijn toekomst wellicht meer bij televisie.

In een interview met NU.nl vertelt de acteur genoten te hebben van het acteren in een tv-serie.

"Anders dan in een film heb je de tijd om je personage uit te diepen. Het voelt als een zegen om het verhaal te zien groeien en dat daar ook de ruimte voor is."

Thornton, die ook een aantal keer heeft gewerkt als regisseur en schrijver, sluit dan ook niet uit dat hij zelf nog eens een televisieserie maakt. Voor hem is het dan wel belangrijk dat het 'filmgevoel' blijft bestaan.

"Waarschijnlijk niet als regisseur, maar wel als schrijver. Het zou dan wel ongeveer de lengte zijn van een film, dus bijvoorbeeld een serie van drie afleveringen van ieder een uur. Ik zie mezelf die richting wel opgaan."

Vies woord

Hij vervolgt: "Alle redenen om als filmmaker niet aan televisie te beginnen bestaan niet meer. Creatief mag je meer in series en dus is er een bepaalde vrijheid aan verbonden. In de beginjaren van tv was het eigenlijk een beetje een vies woord onder makers, gewoon omdat er zoveel regels bij kwamen kijken. Maar dat is al lang niet meer zo."

Fargo is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1996, gemaakt door de gebroeders Coen. De film en de serie vertellen het verhaal van Lorne Malvo (gespeeld door Thornton) die arriveert in een klein dorpje in Minnesota en het dorp op de kop zet met zijn gewelddadige karakter.

Schrijver

Hoewel Thornton eigenlijk altijd zelf iets toevoegt aan zijn personages, was dat volgens hem in het geval van Malvo niet nodig.

"Noah (Hawley, red.) heeft het script zo duidelijk uitgeschreven. Alles wat er in moest zitten was er al. Hij was voor mij ook degene die moest zeggen dat het goed was."

De 10-delige serie is geregisseerd door zeker vier regisseurs en dus moest de acteur zich steeds tot iemand anders wenden.

"Maar dan keek ik gewoon naar Noah en pas als hij knikte was het goed. Alle regisseurs hadden een andere visie, een andere energie, maar Noah zorgde ervoor dat alles in goede banen werd geleid."

Gebroeders Coen

Volgens Thornton heeft hij datzelfde gevoel slechts één keer eerder gehad: toen hij werkte met Ethan en Joel Coen. "Als je mij had vertelt dat het script door hen geschreven was, had me dat niet verbaasd."

"Ik sprak ook nog met Ethan over de serie en hij zei dat hij het goed vond. Voor hem is dat hetzelfde als zeggen: 'het is briljant', dus ik was ontzettend blij om dat te horen."