De kijkers van MTV hebben acteur Jonah Hill zondagnacht uitgeroepen tot beste komiek van het jaar. Mila Kunis won de prijs voor beste schurk.

Jonah Hill ontving een MTV Movie Award voor zijn rol in de zwarte komedie The Wolf of Wall Street. De film vertelt over frauduleuze beurshandelaar Jordan Belfort die over de ruggen van argeloze Amerikanen een miljardenimperium opbouwt. Jonah speelt de rol van Donnie Azoff, de lompe rechterhand van Belfort.

"Dit is heel cool", stamelde de acteur toen hij de prijs ontving. "Vroeger zat ik met mijn vrienden op de bank naar deze show te kijken, nu heb ik zelf een beeldje in handen."

Actrice Mila Kunis kreeg de prijs voor beste schurk. Ze speelde de Wicked Witch in Oz: The Great and Powerful.

"Ik realiseer me net dat ik de enige genomineerde vrouw was", aldus Kunis. "En ik heb gewonnen!"

Catching Fire

De grote winnaar van de awardsshow was zondag Catching Fire, het tweede deel in de reeks The Hunger Games. De film, die vertelt over een futuristische arena waarin tieners op leven en dood met elkaar moeten vechten, won de prijzen voor beste film, beste acteur en beste actrice.

Het beeldje voor beste film werd in ontvangst genomen door hoofdrolspeler Hutcherson, die in de film de rol van held Peeta speelt. Hij droeg de bekroning op aan acteur Philip Seymour Hoffman, die in de films de rol speelt van verzetsheld Plutarch Heavensbee.

Hoffman overleed begin februari aan een overdosis drugs. "Hij zou dit supercool hebben gevonden", aldus Hutcherson. "Phil, waar je ook bent, deze is ook voor jou."

Triozoen

De hilarische zoenscene in de komedie We're the Millers heeft de prijs voor beste kus gewonnen, een van de populairste categorieën. De award ging naar Jennifer Aniston, Emma Roberts en Will Poulter, die in de film een triozoen doen.

Orlando Bloom heeft de MTV Movie Award voor beste gevecht in ontvangst genomen. De acteur kreeg de prijs voor het gevecht in The Hobbit: The Desolation of Smaug waarin hij met de elfen de kwade orks bevecht.

Bloom bedankte in zijn speech de stuntmannen die in de Lord of the Rings-films de orks spelen. "Zij zweten zich elke dag peentjes in hun vieze latexpakken terwijl wij er voor de camera's prachtig uit mogen zien", grapte de acteur.

Indringende speech

Acteur Jared Leto won de prijs voor beste transformatie voor zijn vertolking van Rayon, een transgender met aids in de film Dallas Buyers Club. De acteur hield een indringende speech toen hij de prijs accepteerde. De winnaar noemde het vooral bijzonder dat deze prijs door het publiek is toegekend.

"We hebben veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen aids", aldus Leto. "Maar er is nog geen medicijn. En het lijden van patiënten gaat gepaard met intolerantie, angst en vooroordelen. Hou van wie je wilt houden, leef je leven zoals jij dat wilt en laat niemand je ooit stoppen je dromen te verwezenlijken."

De prijzen voor beste acteur gingen naar acteurs Jennifer Lawrence en Josh Hutchenson, de hoofdrolspelers uit The Hunger Games: Catching Fire. De speciale MTV Generation Award werd uitgereikt aan acteur Mark Wahlberg, voor zijn gehele carrière.

Verder ontving Zac Efron de prijs voor beste optreden zonder shirt. De acteur nam het beeldje in stijl in ontvangst. Rita Ora, die hem het beeldje uit mocht reiken, trok Zac het shirt van zijn lijf zodat hij ineens met ontbloot bovenlijf op het podium stond. Channing Tatum won de oeuvreprijs.

De filmprijzen van zender MTV worden voor de 23e keer uitgereikt.

Bekijk beelden van de show: