De Divergent-boekenreeks wordt niet in drie, maar in vier delen verfilmd. Het laatste boek van de reeks, Allegiant, wordt voor de verfilming in tweeën geknipt. Dat heeft filmstudio Lionsgate vrijdag bekendgemaakt.

Doordat de boektrilogie in vier delen wordt verfilmd, kunnen fans tot 2017 sciencefictionfilms uit de reeks bekijken.

Het eerste deel van de reeks, Divergent, draait sinds vorige week in de Nederlandse bioscopen. De tweede film, Insurgent, moet volgend jaar volgen. Allegiant Part 1 staat gepland voor voorjaar 2016, het tweede deel moet in 2017 op het witte doek verschijnen.

Hoofdrolspeelster Shailene Woodley heeft al getekend voor de drie vervolgfilms. De 22-jarige actrice neemt in de Divergent-films de rol van de 16-jarige Tris voor haar rekening. Zij wordt in het futuristische Chicago ingedeeld op haar menselijke trekjes en verzet zich daartegen.

Niet uniek

Het is niet uniek dat het laatste boek uit een reeks wordt gesplitst voor de verfilming. De laatste Harry Potter, Harry Potter and the Deathly Hallows, werd in tweeën geknipt en ook Breaking Dawn, het laatste deel van de Twilight Saga, kreeg twee films.

Ook Mockingjay, het laatste boek uit de The Hunger Games-reeks waarmee Divergent veel wordt vergeleken, werd in twee delen verfilmd.