Actrice Gaite Jansen wil in de toekomst rollen blijven aannemen waarmee ze mensen wakker schudt.

De 22-jarige Rotterdamse brak als filmactrice door in Sonny Boy (2011) en was recentelijk te zien in de slavernijfilm Hoe duur was de Suiker. Een film van Jean van der Velde, gebaseerd op het gelijknamige boek van Cynthia McLeod, die vorig jaar het Nederlands Film Festival opende.

In Hoe duur was de Suiker speelt Jansen een jonge, rijke vrouw in de toenmalige Nederlandse kolonie Suriname.

"Ik heb door die film zoveel over onze geschiedenis geleerd en de parallellen met de huidige tijd", zegt Jansen in gesprek met NU.nl.

"En hoe belangrijk het is om te blijven luisteren naar iedereen die in dit land woont. Ik zal altijd voor een multiculturele samenleving blijven vechten. Door mijn interesse in dit soort verhalen duidelijk te maken, kan ik mensen wakker schudden."

Supernova

Binnenkort is Jansen te zien in de film Supernova, van Tamar van den Dorp. Een film waarin de actrice een 17-jarig meisje speelt dat verveeld is met haar leven en klaar is voor een volgende stap. Voor Jansen een herinnering aan haar eigen tijd als tiener.

"Toen ik zeventien was zat ik in een totaal andere levensfase dan nu. Mijn verlangens waren anders. Ik wilde verliefd worden, stoppen met school en alleen nog maar theater spelen. In Supernova speel ik een meisje dat zoveel verlangens heeft dat ze bijna ontploft. Net als een echte supernova. Op je zeventiende verlang je naar een volgende fase. Je wilt ontmaagd worden. Niet alleen seksueel, maar ook door het leven."

Hoewel de actrice al vroeg begon met spelen, heeft ze niet het gevoel haar eigen tiener- en studententijd gemist te hebben. "Pubertijd was een gekke fase. Ik vond het tijdens die periode juist heel fijn om me aan mijn acteer ambitie vast te klampen. Dat je in die onzekerheid toch ergens overtuigd van bent", aldus Jansen.

"Door naar de toneelschool te gaan heb ik het studentenleven meegemaakt. Ik mocht toen fouten maken, maar wel binnen de veilige muren van diezelfde toneelschool."

Toneelgroep Amsterdam

Jansen, die dit jaar afstudeert, loopt nu stage bij Toneelgroep Amsterdam en zal daarna minstens een jaar verbonden blijven aan het gezelschap.

"Ik vind het een eer dat ik dat mag doen. Ik bezocht al op mijn twaalfde voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam, toen verlangde ik er al naar om op het toneel te staan. Dit biedt me de mogelijkheid om echt te ervaren wat ik van toneel vindt."

Een eerste conclusie heeft Jansen al kunnen trekken.

"Als je vijftig keer dezelfde theatervoorstelling speelt, krijg je de kans om je personage tot op het bot te ontwikkelen. In de film krijg je die kans niet. Dat is wel een gemis in de Nederlandse cinema. Als we meer geld zouden hebben, zouden we meer tijd hebben om de personages beter uit te diepen. Aan andere kant is het ook een sport om in die korte tijd, die je voor het draaien van een film hebt, een zo goed mogelijk ontwikkeld karakter neer te zetten."

Supernova is vanaf 17 april te zien in de bioscoop.