Julie Walters krijgt een Bafta Fellowship Award voor haar gehele oeuvre. De 64-jarige Britse actrice krijgt de onderscheiding, de hoogste die de Britse filmacademie uitreikt, voor haar bijdrage aan zowel film als tv. 

Dat meldt de BBC vrijdag. Walters (Henry IV, Harry Potter) won maar liefst zes Bafta's en werd genomineerd voor twee Oscars en twee Golden Globes.

Amanda Berry, directeur van de Bafta, noemt Walters "een van de getalenteerdste personen op het scherm".

"Ze weet in elk genre de kijker te boeien en te vermaken." Eerdere ontvangers zijn onder anderen Alfred Hitchcock, Richard Attenborough, John Gielgud, Michael Caine en Anthony Hopkins.

Eerder dit jaar kreeg Helen Mirren de prijs.

'Vereerd'

"Ik voel me zeer vereerd en ben heel enthousiast", zei Walters in het radioprogramma Breakfast Show. "Ik kreeg gewoon een e-mail waarin stond dat ik was gekozen, en of ik wilde accepteren. Dat was het. 'Ja hoor, prima', e-mailde ik terug."

De actrice liet weten nog wel even werk te hebben aan haar dankwoord. "Deze prijs wordt aan het eind van de avond uitgereikt, dus niemand zit te wachten op een ellenlange speech. Ik moet het zorgvuldig inschatten."

Walters wilde aanvankelijk verpleegster worden, maar ging daarna Engels en drama studeren. Haar eerste gezelschap was de Everyman Theatre Group in Liverpool, waar ze werkte met onder anderen acteur Bill Nighy en scenarist Alan Bleasdale. Walters werd in 2008 geridderd in de Orde van het Britse Rijk.