Sophia Loren gaat haar autobiografie schrijven. "In de loop der jaren hebben verschillende uitgevers me gevraagd om mijn leven te vertellen."

Dat zegt de actrice tegen de Italiaanse persdienst ANSA. "Ik weet niet waarom ik nu ineens die behoefte voel, wellicht omdat ik dit jaar tachtig word."

De Italiaanse diva was tot nu toe nooit te porren voor een boek over haar leven. Hoe dan ook verschijnt de autobiografie op haar tachtigste verjaardag op 20 september.

De Italiaanse uitgever Rizzoli heeft de internationale publicatierechten verworven en verkoopt deze op de London Book Fair, die dinsdag van start gaat. Het is niet duidelijk of Ieri, Oggi, Domani, dat Gisteren, Vandaag, Morgen betekent, ook in Nederland verschijnt.

Naslagwerk

"Ik vond toevallig een doos met oude documenten en foto's, en daarmee kwam een hoop herinneringen boven", zegt Loren. "Toen besloot ik mijn boek te schrijven. Het wordt een naslagwerk vol herinneringen waarvan ik hoop dat het iedereen zal prikkelen."

Loren is een van de succesvolste Italiaanse actrices ooit. De in Rome geboren Sofia Scicolone begon haar acteercarrière in 1950 en speelde in meer dan negentig films.

Ze brak internationaal door met het oorlogsdrama La Ciociara uit 1962, waarvoor ze een Bafta en een Oscar won. Ze won nog een Oscar en maar liefst vijf Golden Globes. In 1991 kreeg ze een ere-Oscar voor haar hele oeuvre.