Op 93-jarige leeftijd is de Amerikaanse acteur Mickey Rooney zondag overleden.

Rooney, die bekendheid kreeg als kindsterretje en later vanwege zijn rol in de klassieker Breakfast at Tiffany's, was al geruime tijd ziek.

In de jaren 20 maakte Rooney furore als kindsterretje. Als volwassene speelde de acteur, die bekendstond om zijn charmes en talent voor spelen in komedies, rollen in zeker tweehonderd films.

Zijn eerste hoofdrol was in de film Hoosier Schoolboy (1937), maar zijn doorbraak kwam een jaar later met de rol van Whitey Marsh in de beroemde film Boys Town, waarin Spencer Tracy zijn tegenspeler was.

Samen met Elizabeth Taylor maakte hij National Velvet, een van de grootste succesfilms uit de jaren 40. Zijn recentste optredens waren in Night at the Museum uit 2006 en The Muppets uit 2011.

Speciale Oscar

Rooney, als Joseph Yule jr. in 1920 in New York geboren, won in 1939 met het vorig jaar overleden kindsterretje Deanna Durbin een speciale Oscar voor hun belangrijke bijdrage aan het uitbeelden van de geest en het wezen van jongeren op het scherm. Ook ontving hij een ere-Oscar voor zijn gehele oeuvre. Verder had hij vijf Oscarnominaties en twee Golden Globes op zijn naam staan.

De eerste vrouw van Rooney was actrice Ava Gardner, die later gehuwd was met zanger en acteur Frank Sinatra. Zijn vijfde vrouw, Barbara Ann Thomason, met wie hij acht jaar in de echt was verbonden, werd vermoord en het huwelijk met zijn zesde vrouw, Marge Lane, werd na honderd dagen ontbonden. Sinds 1978 was hij getrouwd met Jan Chamberlin.